Ponedeljak 22.06.2015.
11:47 >> 14:42h
Srna

Zemlje EU produžile sankcije Rusiji. Putin sprema odgovor

euintheus.org
Sankcije Rusiji na snazi do 31. januara 2016. godine

Ova odluka donesena je nakon što je EU u petak, 19. juna, odlučila da produži sankcije Krimu za još godinu dana, prenela je stanica "Raša tudej".

Ministri su na sastanku u Luksemburgu doneli i odluku o pokretanju mornaričke misije u Sredozemnom moru radi suzbijanja krijumčarenja migranata iz Libije, rekao je Rojtersu neimenovani izvor iz EU.

Ruske kontramere

Predsednik ruske Vlade Dmitrij Medvedev naložio je da se pripremi obraćanje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa predlogom da se produže ruske kontramere prema Evropskoj uniji, kao i nacrt vladine uredbe sa spiskom proizvoda na koje će se one odnositi.

- Biće učinjeno - rekao je Medvedevu vicepremijer Sergej Prihodko, preneo je TASS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija veruje da su sankcije Zapada protiv Moskve neosnovane.

On je reagovao na odluku EU da produži sankcije Rusiji do 31. januara 2016. godine, uz objašnjenje da je potrebno osigurati sprovođenje sporazuma iz Minska o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

- Govoreći o sankcijama, reciprocitet je osnova našeg pristupa - rekao je Peskov novinarima.

Ostali ruski zvaničnici izjavili su da će Moskva verovatno produžiti zabranu uvoza prehrambenih proizvoda sa Zapada. 

EU će preispitati režim sankcija za šest ili sedam meseci, rekao je novinarima u Luksemburgu Paolo Đentolini, italijanski ministar spoljnih poslova.

Sankcije se odnose na ruski finansijski, odbrambeni i energetski sektor, ali samo u oblasti naftnih kompanija. Ruski gasni sektor nije meta kaznenih mera Zapada.

2024 © - Vesti online