Subota 20.06.2015.
21:56
Srna

Varufakis: Merkelova mora da odluči u ponedeljak

Reuters/ M.Đ.
Varufakis prebacio odgovornost na Merkelovu

Varufakis je rekao da će postupak Merkelove, a ne vlasti u Atini, odlučiti da li će Grčka bankrotirati, objavili su nemački mediji.

- U ponedeljak, 22. juna, Merkelova će se suočiti sa izborom - ući u dogovor sa Atinom koja je protiv „paketa finansijske pomoći“ i pregovorima traži rešenje za okončanje krize, ili će poslušati one iz Vlade Nemačke koji je ohrabruju da odbaci jedinu principijelnu grčku Vladu, opredeljenjnu za reforme - kaže Varufakis.

On je naglasio da je taj izbor u potpunosti na Merkelovoj.

Pošto još nema dogovora između Atine i njenih međunarodnih kreditora, pojačana su povlačenja gotovine iz grčkih banaka i prihodi Vlade su u padu. Nemačka kancelarka insistirala je na tome da je na Grčkoj odluka o postizanju dogovora sa Evropskom komisijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom. Ona je u petak istakla da će sastanak lidera evrozone u ponedeljak biti samo savetodavni samit, ukoliko ne bude osnove za odluku.

I ostali evropski lideri nemaju velika očekivanja od samita. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da neće biti "magičnog rešenja" za Grčku i da će Atina uskoro morati da izabere da li će da prihvati "dobru ponudu" za podršku ili će krenuti ka bankrotu.

2024 © - Vesti online