Petak 19.06.2015.
01:30
24Sata.rs

Kada čujete kako vam prija, nećete ga vaditi iz usta

Jutjub
Ovom spisku dodajte i banane

Primarijus dr Petar Borović za list "24 sata" otkriva skrivena svojstva nekih voćki i povrćki za koja do sada verovatno niste čuli.

Ukusan i "magičan" brokoli

Brokoli mnogi izbegavaju zbog specifičnog ukusa, ali kada biste znali kakva blaga krije, mnogo češće bi vam bio na meniju, tvrdi dr Borović.

- Brokoli sadrži odličan antioksidant, sulforafan, koji ima jednu finu osobinu. Naime, naučna Istraživanja su pokazala da ovo jedinjenje utiče na ćelije raka u samom početku, pa sve tamo negde do druge faze, i vraća ih u normalu. Nažalost, ovo jedinjenje se nalazi samo u izuzetno mladom brokoliju, pa ovaj koji nalazite u radnjama gotovo da ga uopšte nema - ističe naš sagovornik.

Grožđe

Pored toga što je jako ukusno, slatko i osvežavajuće, grožđe je, pokazuju istraživanja, i višetruko dobro za vaše zdravlje.

Ananas

Imate problema sa spuštenim i opuštenim grudima? Nema problema, samo navalite na ananas! Naime, opuštanje grudi je normalna stvar koja se javlja s godinama, ali je pospešuju neke stvari, kao što je pušenje, preterivanje s alkoholom ali i kafom. Slasni ananas može da reši sve probleme.

Paradajz

Paradajz, baš jao i jagode, sadrži jedan od najpoznatijih antioksidanata - likopen. Ovo jedinjenje se toliko jako bori protiv slobodnih radikala da se paradajz takođe smatra jednom od sjajnih namirnica za borbu protiv raka.

- Ali, i ovde morate da budete oprezni, jer nije svaki paradajz isti. Najbolji je letnji paradajz, koji ima 13 mikrograma likopena na 100 grama povrća. S druge strane, zimski paradajz ima svega 0.9 mikrograma ovog antioksidanta na istu gramažu paradajza - ističe on.

Zato paradajz uvek treba jesti u kombinaciji sa maslinovim uljem, koje ima moć da izvuče likopen.

Pšenica

- Ako želite da oduševite nekoga lepom kosom i negovanim noktima, neophodno je da u ishranu uvrstite kuvanu pšenicu, tačnije žito. Naime, kada kosi fale neke stvari, ona postaje krhka, lomi se i cveta. Isto tako nokti pate i listaju se. Pšenica sadrži sve što vam je potrebno da rešite te probleme - savetuje dr Borović.

Posebno je dobra kombinacija pšenice sa ananasom, ili bundevom - koja takođe ima neke sastojke koji utiču na sjaj i lepotu kose.

2024 © - Vesti online