Sreda 17.06.2015.
15:40
Tanjug

Štajnmajer: Putin reaguje kao u vreme Hladnog rata

Tanjug/AP
Svet se promenio od kraja Hladog rata: Frank Valter Štajnmajer

- Najava predsednika Putina da će dopuniti ruski arsenal strateških raketa je nepotreban i ne doprinosi stabilnosti i ublažavanju tenzija u Evropi - rekao je Štajnmajer za onlajn izdanje časopisa Špigl.

Ruski funkcioneri su osudili plan Vašingtona da stacionira tenkove i teško naoružanje u državama NATO u istočnoj Evropi na i u blizini ruskih granica kao najagresivniji čin Vašingtona od vremena Hladnog rata.

Štajnmajer je rekao da se svet promenio od kraja Hladnog rata 1989.godine.

- Međutim stari refleksi iz tog doba su očigledno još uvek življi nego što smo sve do prošle godine mislili - smatra Štajnmajer.

Portparol nemačke vlade Stefen Zajbert  takođe je kritikovao Putinovo saopštenje.

- To neće pomoći prevazilaženju sadašnjih teškoća u odnosima  Rusije i EU ili Rusije i SAD - rekao je on na redovnoj konferenciji za štampu, prenosi Rojters.              

Tenzije između Rusije i Zapada porasle su zbog sukoba u Ukrajini. Pro-ruske snage su zauzele veći deo teritorije te zemlje na istoku pošto se Krim pripojio Ukraijini 2014. godine.

Štajnmajer je rekao da je važno da kriza u Ukrajini ne uništi mir u Evropi "koji je s toliko pažnje i napora građen od pada Berlinskog zida 1989. godine".

2024 © - Vesti online