Sreda 17.06.2015.
01:46
D. N. Petrović - Vesti

"Planinarenje" po hramu je skandal

Na meti vandala: Hram Hrista Spasa

- Verski objekti moraju biti mesta gde će se propovedati vera i pod stalnom zaštitom. Iako hram Hrista Spasa nije završen on za Srbe na Kosovu i Metohiji ima izuzetan značaj, svako njegovo skrnavljenje je provokacija srpskih vernika - naglašava Jeftić.

Oglasila se i Eparhija raško- prizrenska.

- Ovo je pokušaj skrnavljenja srpske crkve koji iritira pravoslavne vernike i sve Srbe na Kosovu i Metohiji, ali i nanosi veliku sremotu kosovskom društvu i institucijama. Uprkos svim našim zahtevima da se hram u Prištini, koji je više puta skrnavljen i napadan, zaštiti, vlasti dozvoljavaju novo skrnavljenje - ističe se u saopštenju Eparhije i traži zaštita verskih i ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

I dok Crkva i predstavnici Srba oštro reaguju, albanski mediji ističu "da se ništa loše nije dogodilo" i da se radi o "najnormalnijem događaju" i da su mladi ljudi samo "dokazali svoje veštine penjanja".

Podsećaju da je ovaj pravoslavni hram izgrađen "bez dozvole na parceli Univerziteta u Prištini" i u vreme Slobodana Miloševića, da je postao stecište beskućnika i narkomana, da ga treba srušiti i da mu "nije mesto u Prištini".

Neki mediji ustremili su se i na ministra Jeftića ocenjujući njegovu izjavu, kojom je stao u odbranu srpskog hrama, skandaloznom. U komentarima čitalaca Jeftić se naziva četnikom i predstavnikom Beograda.

2024 © - Vesti online