Utorak 16.06.2015.
15:53
Tanjug

"Srbija pokazuje ozbiljne znake oporavka ekonomije"

Tanjug
Manje strahuj za srpsku ekonomiju a mnogo više za političku stabilnost: Aleksandar Vučić

Vučić je, međutim, napomenuo da se ovaj nivo deficita neće zadržati do kraja juna, jer su planirane određene isplate.

Učestvujući na Poslovnom forumu u organizaciji Privredne komore Švajcarska - Centralna Evropa u Cirihu, premijer je kazao da je prihod od bruto domaćeg PDV za oko 2,5 milijardi dinara veći u odnosu na jun prošle godine, što nedvosmileno govori o početku dugoročnog oporavka srpske ekonomije.

To, kako je naveo, nije postignuto zbog dramatično većih uplata EPS-a, NIS-a, Srbijagasa, već pokazuje lagani oporavak u srpskoj ekonomiji u sferi fiskalne i makroekonomije.


Svi prihodi, istakao je premijer, značajno su veći u odnosu na prethodni period, kao i da su svi rashodi značajno niži.

- Zato najviše volim kad se pojedinci šale na moj račun, pa odu na more, pa napišu - Vučiću izvini. Super je što mi se izvinjavate, dobro je da ne kukate i možete to sebi da priuštite - rekao je Vučić.

Premijer je naveo i da manje strahuje za srpsku ekonomiju a mnogo više za politiku i političku stabilnost, za koju veruje da će biti očuvana.

Naredna godina će, kako je najavio premijer nakon Poslovnog foruma, za Srbiju biti godina reformi, što će pripremiti teren za još bolju budućnost svih njenih građana. To će, poručio je, biti i godina reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema u Srbiji.

Srbija je, reka je Vučić, želi da od Švajcarske nauči o dualnom sistemu obrazovanja, koji je jedan od uzroka i razloga što je Švajcarska toliko uspešna.

- To mnogi kod nas unapred kritikuju - naveo je premijer.

2024 © - Vesti online