Utorak 16.06.2015.
14:42
Tanjug

"SAD ne vrše pritisak na Srbiju da uđe u NATO"

Tanjug
Nema više pritiska na Srbiju da pristupi NATO-u

- Ulazak u NATO nije tema, i neće biti u narednih 10-15 godina, i nije tačno da zemlja mora da uđe u NATO da bi postala članica EU - smatra Vujačić.

On je na tribini "Savremena spoljna politika SAD na Balkanu i u istočnoj Evropi" rekao da SAD dobro znaju da u Srbiji većina građana nije naklonjena NATO-u, zbog bombardovanja i američkog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije.

Vujačić je dodao da SAD gledaju na Evropu kao geopolitičku zajednicu i mesto gde su dva puta intervenisali zbog ekstremizma i dali veliki doprinos njenom ujedinjenju.

- Oni žele da Evropa bude cela i mirna, bez kriznih žarišta i zato podržavaju prijem balkanskih zemalja u EU - naveo je bivši ambasador.

On, međutim, smatra da je Amerika trenutno zainteresovana za rešavanje ukrajinske krize, ali još više za rešenje krize u Grčkoj, navodeći da je trenutno najveći interes SAD da Grčka ne napusti Evrozonu.

- SAD zna da je EU klub čiji one nisu član, ali odnosi EU, odnosno najvećih evropskih zemalja i SAD-a su odnosi partnerstva, i tu nema pritisaka, onako kako mi to volimo da predstavimo - smatra Vujačić.

Govoreći o diplomatiji SAD-a, bivši direktor VOA i vojni izaslanik Srbije u Americi Branislav Anočić naveo je da je diplomatija te zemlje podržana vojnom silom i da bez te sile ne bi bilo ni snažnog uticaja SAD u svetu.

- Oni su ogromni, a mi smo mala tačka na mapi Evrope i moramo u skladu sa tim da formulišemo naše mesto i odnose prema velikim silama - kazao je Anočić.

2024 © - Vesti online