Utorak 16.06.2015.
13:17
Srna

Amerika zabrinuta - Nemci većinom protiv rata sa Rusijom

Reuters
U Evropi ne dele američki entuzijazam za ratovanje sa Rusijom

Istraživanje pokazuje da su na rešavanje sukoba vojnim putem, pre svih, spremni Amerikanci, dok većina ispitanika u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji ne podržava ovakav scenario.

U Nemačkoj tome se protivi skoro 60 odsto ispitanika. Vladajuća elita u SAD ozbiljno je zabrinuta stavom Nemaca o Rusiji - navodi za list "Cajt" analitičar istraživačkog centra "Pju Riserč" Brus Stouks.

U okviru ovog istraživanja eksperti su utvrdili odnos predstavnika glavnih sila NATO-a prema hipotetičkom konfliktu sa Rusijom.

- Američka elita vidi u Vladi Merkelove pouzdanog saveznika. Ipak, Vašinton je veoma zabrinut zbog nemačkog javnog mnjenja - navodi Stouks.

Analitičar smatra da rezultati istraživanja pozivaju "na buđenje" mnoge Amerikance, koji do sada nisu obraćali pažnju na mišljenje Nemaca. Stouks smatra da postoje tri razloga za većinsko odbijanje Nemaca da ratuju sa Rusijom: ekonomski, geografski i istorijski.

Nemačka ima bliže ekonomske veze sa Rusijom nego sa SAD. Sa tačke gledišta analitičara, ako bi hladni rat prerastao u realni, upravo bi Nijemci bili prve žrtve i to je još jedan razlog zašto su mnogi protiv upotrebe vojne sile u slučaju sukoba sa Rusijom.

2024 © - Vesti online