Utorak 09.06.2015.
18:52
Tanjug

Patrijarh poručio vernicima u Kanadi: Čuvajte svoju veru i običaje

Tanjug
Crkva je uvek bila uz narod: Patrijarh Irinej u poseti Kanadi (Foto: Arhiva)

- Setimo se danas seoba našeg naroda kroz različite vekove. Crkva je uvek bila sa svojim narodom, jer je brinula za svoju decu - rekao je patrijarh Irinej, koji je i administrator Eparhije kanadske.

Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, patrijarh je istakao da su preci Srba, u nuždom izazvanim migracijama, uvek sa sobom nosili svoje najveće svetinje - svete mošti i ikone.

- Prvo što su činili, gradili su hramove. U početku malene crkvice - brvnare, a onda kada su se snašli i velelepne hramove. Tako i vi ovde, čuvajte svoju veru i običaje, čuvajte svoje ime, svoj jezik i zamirišite celi svet svojim jezikom i verom. Nemojte za to dvoje nikad ovaj svet uskratiti - poručio je patrijarh.

Srpskog patrijarha u ponedeljak je dočekao starešina hrama protojerej Zlatibor Đurašević sa velikim brojem parohijana.

Kako je navedeno, u parohijskom domu je održan sastanak sa sveštenicima Eparhije kanadske.

Počeci crkvenog života među Srbima u Okvilu datiraju od 1980. godine kada je, na inicijativu vernika iz Okvila i njegove okoline, doneta odluka, blagoslovom tadašnjeg Episkopa istočnoameričkog i kanadskog Hristofora, da se osnuje Crkveno-školska opština.

Zemljište za hram je kupljeno 1983. godine, a 12 meseci kasnije osvetio ga je episkop Georgije.

Hram svetog apostola Petra i Pavla za Okvil i njegovu okolinu osvećen je 1993. godine, kada je postavljen i stalni paroh.

U periodu od 2008. do 2012. godine sazidan je velelepni parohijski dom, a u planu je da se hram rekonstruiše, proširi postojeća hala, izgradi letnji paviljon, kao i Dom za stara lica.

Pored škole za srpski jezik, pri hramu radi i Kolo srpskih sestara ''Carica Jelena'' i folklorna grupa ''Kosovski božuri''.

2020 © - Vesti online