Ponedeljak 08.06.2015.
22:36
Tanjug

Kameron: Niste me dobro razumeli...

Reuters
Hoće u EU, neće u EU: Da li se Kameron predomišlja, ili je zaista "pogrešno interpretiran"?

Kameron, koji je obećao da će pregovarati o uslovima britanskog članstva u EU pre nego što o tom pitanju održi referendum, bio je ovih dana izvrgnut ruglu u britanskoj štampi, koja ga je optužila da je sramno potpuno promenio mišljenje o ovom pitanju.

- Jasno mi je da je ono što sam rekao pogrešno interpretirano - rekao je Kameron na konferenciji za novinare u Nemačkoj, posle samita G7.

Kameron je objasnio da se njegovo upozorenje ministrima odnosi samo na period pregovora s EU i odbio da odgovori da li će ministri moći "slobodno da glasaju" na samom referendumu, što je, kako izgleda, odbacio samo dan ranije, preneo je Rojters.

Kameron je obećao da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

On je zbog toga obišao evropske prestonice u pokušaju da prikupi podršku za reforme koje obuhvataju izbor da se Britanci ne priključe stvaranju još tesnije unije i da imigranti u Britaniji ne mogu dobiti beneficije kao u ostalim zemljama EU.

Vodeće zemlje EU žele da Britanija ostane u Uniji zbog njene uloge globalne komercijalne sile sa diplomatskom i vojnom snagom i neprocenjive simbolične štete koju bi njen odlazak imao po imidž EU u svetu.

2024 © - Vesti online