Utorak 09.06.2015.
06:51
Lj. I. - Vesti

Beznađe raj za prevarante

A. Čukić
Nacionalna služba za zapošljavanje savetuje oprez u prihvatanju posla

Za sve prevare u vezi s ponudama za posao karakteristično je da se novac od "klijenata" traži unapred, uglavnom za brodsku kartu, nekakve takse ili testiranja. Ono što je potrebno znati jeste da dozvolu za posredovanje u zapošljavanju u zemlji i inostranstvu imaju 62 agencije. Sve one su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dozvolu im je izdalo Ministarstvo rada koje ih i kontroliše. Mimo ove liste nijedna agencija ne može legalno da pronalazi posao našim ljudima u drugim državama.

- Godišnje odbijemo na desetine poslodavaca koji su zainteresovani da zaposle ljude, u zemlji ili u inostranstvu. Procedure koje primenjujemo su jasne i vrlo stroge. Svaki poslodavac mora da potvrdi ono što obećava u mejlovima i da lično dođe i razgovor sa potencijalnim kandidatima obavi u prostorijama Nacionalne službe. Kada je reč o poslodavcima iz inostranstva, zahteva se preporuka naše ambasade u konkretnoj državi ili, eventualno, preporuka strane ambasade u Beogradu, kojom se potvrđuje da je reč o pouzdanom i ozbiljnom poslodavcu - objašnjava Boško Latković, načelnik odeljenja za sprovođenje međudržavnih sporazuma i naknada Nacionalne službe za zapošljavanje.

Za lažni posao u SAD 5.000 evra

Niška policija podnela je krivičnu prijavu protiv M. M. (40), iz Topole, zbog sumnje da je prevarila na području Niša najmanje tri osobe i od njih uzela po 5.000 evra obećavajući im siguran posao u SAD. M. M. je od oktobra prošle do kraja maja ove godine preko poznanika u Nišu stupala u kontakt s lakovernima i predstavljala se kao zastupnik Imigracione službe Amerike. Garantovala je brzo dobijanje dokumenata za odlazak u SAD i posao. Uhvaćena je u subotu po podne, kada je pokušala da od jedne Nišlijke uzme 1.500 evra kako bi joj "zaposlila" sina u Njujorku.

Radnike iz Srbije uglavnom traže srpski poslodavci koji u stranim zemljama imaju dozvolu za rad. Najviše ih je iz Rusije, zatim iz bivših jugoslovenskih republika, ali i iz nekih država EU.

Iskustvo pokazuje da su nesavesni poslodavci uglavnom zainteresovani samo da preko ovlašćenih agencija ili NSZ ostvare kontakt s nezaposlenim ljudima, a potom izbegavaju bilo kakve legalne institucije.

Legalno iz Srbije na rad u inostranstvo odlaze uglavnom lekari i medicinsko osoblje, zatim nastavnici jezika, i to na Dalekom istoku, kao i građevinski radnici.

2024 © - Vesti online