Ponedeljak 08.06.2015.
10:45
Tanjug

"Sa Rusijom postoje problemi koje je nemoguće rešiti"

Reueters
Rusija ostaje partner u rešeavanju pojedinih međunarodnih problema: Angela Merkel

Ona je rekla da to znači da je potrebno da se sprovedu mirovni sporazumi za istok Ukrajine postignuti u Minsku i problemi budu rešeni.

U intervjuu nemačkom TV kanalu ZDF, datom na samitu G-7 koji se juče i danas održava na jugu Nemačke, Merkelova je rekla da sankcije nisu same sebi cilj.

- Imamo šansu ako svi učine napor - to je donekle u rukama Rusije i, naravno, Ukrajine. Ukoliko se implementira 'Minsk', i sankcije će biti ukinute. Uvek smo govorili da postoji veza između sporazuma iz Minska i produženjem sankcija, i u skladu s tim sa mogućnošću njihovog ukidanja -rekla je Merkelova.


Ona je za TV kanala ARD rekla da u odnosima Rusije i Zapada postoje problemi koje je veoma teško rešiti.

- Trenutno postoji prepreka, i ja ne vidim da ona može biti prevaziđena - rekla je Merkelova, navodeći pritom, da Moskva ostaje partner pri rešavanju nekih međunarodnih kriza i da Zapadu treba saradnja sa Rusijom radi rešavanja problema kao što su konflikt u Siriji i iranski nuklearni program.

Agencije su ranije danas prenele saopštenje Bele kuće da su o krizi u Ukrajini razgovarali Merkelova i američki predsednik Barak Obama i da su se "složili da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo da bude jasno povezano sa njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine".

2024 © - Vesti online