Nedelja 07.06.2015.
21:58
Tanjug

Izbori u Turskoj: Erdogan izgubio većinu u parlamentu

Reuters
Redžep Tajip Erdogan ispunio je svoju građansku dužnost u Istanbulu

AKP je osvojila 41 odsto glasova, a za njom slede Republikanska narodna partija (CHP) sa 25 odsto, nacionalistička Partija nacionalnog pokreta (MHP) 16,5 odsto i prokurdska Narodna demokratska partija (HDP) sa 12,5 odsto glasova.

Kako se predviđa, AKP će u parlamentu, koji ima 550 mesta, imati 259 predstavnika, CHP 131, MHP 82 i HDP 78, prenela je agencija AFP.

Zvaničnici opozicione CHP su izjavili da rezultati izbora pokazuju da su glasači odbacili Erdoganovu želju za širim ovlašćenjima i da su jasno rekli "ne" predsedničkom sistemu, preneo je Rojters.

AKP je osvojila oko 49 odsto glasova na izborima 2011. godine, i prvi put suočava sa situacijom da nema većinu da sama formira vladu od dolaska na vlast 2002. godine.

Neimenovani istaknuti zvaničnik AKP izjavio je ranije agenciji Rojters, posle prebrojanih 80 odsto glasova, da "očekuju manjinsku vladu i prevremene izbore".

Istovremeno, agencija AP navodi da preliminarni rezultati ukazuju da su glasači odbacili ideju vladajuće stranke za promenu ustava kojim bi ovlašćenja aktuelnog predsednika mogla biti proširena.

Vladajućoj stranci je potrebna dvotrećinska većina za promenu ustava.

Američka agencija navodi da su izbori faktički referendum o tome hoće li Erdoganu biti dodeljena dodatna ovlašćenja, koja bi promenila značajno tursku demokratiju i produžila njegovu vladavinu kao najuticajnijeg političara.

Više od 53,7 miliona građana imalo je pravo glasa na izborima za 550 članova turskog parlamenta iz 20 stranaka i među 165 nezavisnih kandidata. Izlasnost glasača je bila 86 odsto.

2024 © - Vesti online