Ponedeljak 08.06.2015.
08:30
J. Arsenović - Vesti

Ustav Srbije prekrajaju stranci

A. Čukić
Prekrajaju ga stranci: Ustav Srbije

U poslednjem kvartalu ove godine najmanje trećina narodnih poslanika iniciraće promenu Ustava, dok je naredna godina predviđena za javnu raspravu. Više od toga srpsku javnost više zanima sadržina ustavnih promena.

Iako u vladajućem SNS-u odbacuju optužbe da se u izmene ulazi pre svega da bi se Kosovo izbacilo iz Ustava, najava da će se sa promenom ići i na referendum ukazuje na ovu opasnost. Naime, Narodna skupština je dužna da akt o promeni Ustava stavi na referendum ako se promene odnose na "preambulu, načela, ljudska i manjinska prava, uređenje vlasti, proglašavanje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili na postupak za promenu Ustava".

Kao što je poznato, Kosovo i Metohija se pominje u preambuli kao sastavni deo teritorije Srbije, a da bi preambula bila promenjena mora se ići na referendum. Promena je usvojena ako za nju na referendumu glasa većina izašlih birača.

Dinamika sprovođenja ustavnih promena navedena je u trećem po redu Nacrtu akcionog plana Srbije u procesu pristupanja EU za pregovaračko poglavlje 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Nacrt je već "okačen" na sajtu Ministarstva pravde Srbije i iz njega se, osim dinamike, može videti da će Srbija izvršiti temeljnu analizu postojećih rešenja uz "podršku spoljnih eksperata" i imajući u vidu preporuke Venecijanske komisije. Drugim rečima, stranci će se i te kako pitati šta Srbija treba da menja u svom najvažnijem pravnom aktu.

2024 © - Vesti online