Subota 06.06.2015.
07:47
O. Ikodinović - Vesti

Amerika silom preti Putinu

Reuters
Glavni stratezi: Karter i Dempsi

Sve podseća na Hladni rat, čak i ako Bela kuća na kraju odluči da nastavi da toleriše Rusiji navodno testiranje krstarećih raketa dometa koji je zabranjen sporazumom. Rusija negira da krši sporazum i zauzvrat tvrdi da ga krše Sjedinjene Države, podizanjem raketne odbrane.

Nejasno je da li je Rusija zaista rasporedila sumnjive rakete ili da li će Vašington učiniti bilo kakav vojni potez.

U javnosti, zvaničnici Vašingtona koriste mračne izraze kao što su "protivsila" i "sposobnost kompenzacionog udara" kada opisuju dve od vojnih mogućnosti odgovora, očigledno u nadi da još mogu da kupe vreme za diplomatiju.

Sekretar za odbranu Ešton Karter je u februaru u Kongresu izrazio zabrinutost zbog navodnog ruskog kršenja sporazuma iz 1987. o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). On je rekao da je nepoštovanje ograničenja iz tog sporazuma "dvosmerna ulica" što otvara put za odgovor SAD u praksi.

Strah od nadmoći Moskve

Portparol Pentagona, potpukovnik Džo Sovers, priznao je da su "sve opcije koje se razmatraju, planirane tako da se osigura da Rusija ne stekne značajnu vojnu prednost".

Napetost pokazuje koliko su nisko pali odnosi SAD i Rusije. To je problem ne samo Obamine administracije, već i NATO čije su članice u Istočnoj Evropi posebno sumnjičave da se ne dopusti da ruske provokacije ostanu bez odgovora.

Zapadni lideri se sada sreću na samitu Grupe 7, odakle je ruski predsednik Vladimir Putin isključen. SAD i njihovi zapadni partneri su pokušali da upotrebe ekonomsku i diplomatsku polugu protiv Putina, ali ipak priznaju da Moskva i dalje igra važnu ulogu u međunarodnim poslovima, uključujući i nuklearne pregovore sa Iranom koji su među najvišim prioritetima Obamine spoljne politike.

Pakleno kockanje

Vlada SAD ima tri opcije vojnog odgovora na navodno rusko kršenje sporazuma o projektilima: odbranu koja bi zaustavila raketu kojom Rusija krši sporazum, opciju "protiv-sile" za preventivan napad na projektil i opciju "sposobnosti kompenzacionog udara" koja podrazumeva potencijalnu upotrebu nuklearnih snaga. Hans Kristensen, stručnjak za nuklearno oružje, smatra da je već sama javna rasprava o tim opcijama, "pakao od kockanja" s mogućnošću da Putin sasvim odustane od sporazuma INF.

2024 © - Vesti online