Petak 05.06.2015.
16:58
Tanjug

Ponta: Samo parlament može da me smeni

Reuters
Ponta: Parlamenet me i postavio

- Samo parlament može da me smeni. Poštujem stav predsednika, ali mene je na ovu poziciju postavio parlament - poručio je Ponta u poruci objavljenoj na njegovom Fejsbuk profilu, prenela je agencija AFP.

Ponta je naglasio da je poštovanje ustavnih princima od ključne važnosti za rumunsko društvo i da ne može da prihvati da tužilac "može da bude iznad parlamenta, vlade i građana".

- Kada bi to bilo tako, onda bi to bila diktatura - naveo je Ponta.

Rumunski tužioci za borbu protiv korupcije saopštili su ranije danas da su pokrenuli istragu protiv Ponte zbog osnovane sumnje da je umešan u falsifikovanje, pranje novca, konflikt interesa i utaju poreza.

Ponta je negirao krivicu i rekao da su optužbe protiv njega potekle od njegovih političkih neprijatelja.

Lokalni rumunski mediji su preneli da je premijer viđen u jutarnjim satima kako ulazi u kancelariju Tužilaštva zaduženog za borbu protiv korupcije.

Javni tužioci su sproveli seriju visoko profilisanih hapšenja u toku proteklih nekoliko meseci u državi koja važi za jednu od najsiromašnijih i sa najviše korupcije u Evropskoj uniji.

Ministar finansija u vladi premijera Ponte podneo je ostavku u martu nakon što su protiv njega pokrenuti slučajevi u vezi sa korupcijom, dok su njegov tast kao i neki poslanici takođe pod istragom.

Ponte koji je pre preuzimanja funkcije premijera 2012. godine bio javni tužlulac, suočava se sa opštim izborima naredne godine i njegova vlada trenutno pokušava da u parlamentu progura niz spornih smanjenja poreza.

2024 © - Vesti online