Četvrtak 04.06.2015.
08:45
D. Lukić - Vesti

Evro-vašar na Ostrvu

Reuters
Susret u Briselu: Nikola Stardžen i Žan Klod Junker

Kameron je obećao Britancima narodni plebiscit o daljem članstvu u Uniji i upravo je završio prvu turu pregovora u četiri evropske prestonice, u pokušaju - za sada bez velikog uspeha - da izdejstvuje pristanak za njegov paket reformi. Obećao je Britancima da će referendum biti raspisan do kraja 2017. godine, ali tek nakon što pokuša da korenito promeni Zajednicu.

Malo ko u Londonu veruje u Kameronov Don Kihotski poduhvat, a dobar broj ne veruje ni u iskrenost poduhvata koji, pak, podrazumeva i promene u temeljnim osnivačkim aktima EU.
Utisak posmatrača na Temzi je, takođe, da Kameron igra ne dve žice istovremeno. Tako, šef Kameronove diplomatije, Filip Hamond, saopštava u ponedeljak da će vlada "svim silama" lobirati za ostanak Britanije u EU, ukoliko Kameron "izdejstvuje dobar paket reformi" u glomaznim razgovorima sa 27 ostalih evropskih partnera.

Junker shvatio

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sugeriše čak da Kameron, u stvari, želi da referendum iskoristi kako bi Britaniju čvršće vezao za Uniju. Po Junkeru, britanski izlazak iz Zajednice nije čak ni potencijalna tema, i nije - kako Junker kaže za jedan nemački list - "ni ono na čemu London, zaista, insistira".

U nastaloj situaciji pojavila se i Nikola Stardžen, škotska premijerka i šef najjače partije u Škotskoj (SNP), da javno upozori Kamerona kako Škotska neće mirno posmatrati njegovo igranje na evropskoj žici. Gospođa Stardžen direktno preti da će ponovo pokrenuti pitanje izlaska Škotske iz Ujedinjenog kraljevstva ako bi Kameronov referendum rezultirao izlaskom Britanije iz EU "protiv naše (škotske) volje".

U govoru koji je pripremila za predstojeći nastup u Briselu - prvi u centrali EU od kako je u Škotskoj dobila izbore - Stardžen će - procurilo je u štampu - da iznese stav kako su "pozitivne promene" u EU moguće, te da je, na taj način, moguće sačuvati i članstvo Britanije u Zajednici.

Za razliku od drugih delova Ujedinjenog kraljevstva, naročito Engleske, većinsko rasploloženje u Škotskoj je za ostanak u EU. Da bi osigurala članstvo Škotske u EU, Nikola Stardžen sada predlaže takozvanu "duplu bravu" koja znači da bi odlazak Škotske iz EU bio moguć samo ako se sa tim slože svi konstitutivni delovi Ujedinjenog kraljevstva - Engleska, Škotska, Severna Irska i Vels. Samo na taj način - upozorava Sturdžon - Škotska bi mogla da bude prisiljena da napusti Uniju "i bez naše volje".

U nastaloj, pomalo šizofrenoj slici na temu britanskog članstva u EU, Kameron objavljuje da će, u periodu do referenduma, lobirati za ostanak (ali) u promenjenoj EU iako se lično reklamira kao, izvorno, evroskeptik. Nikola Stardžen preti da će Škotska da napusti Ujedinjeno kraljevstvo ako ostatak odluči da napusti EU, dok je većinsko javno raspoloženje na Ostrvu za "baj-baj".

 

2024 © - Vesti online