Sreda 03.06.2015.
17:42
J. L. Petković - Vesti

Radne grupe za povratak Srba

Vesti
Poražavajuća statistika: U poslednjih 16 godina vratilo se svega 10 odsto Srba i nealbanaca

Na sastanku se razgovaralo se  o izazovima i preprekama sa kojima se suočavaju povratnici, a ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić naglasio da je da stvaranjem institucionalnih mehanizama kroz rad međuministarske Komisije za povratak suštinski menja pristup procesu povratka raseljenih na Kosovo. Povratak je, naglasio je on, u prethodnom periodu bio poražavajući, jer se tek 10 odsto Srba i nealbanaca vratilo na Kosovo u prethodnih 16 godina.

Na sastanku je posebno bilo reči o bezbednosnoj situaciji u opštini Klina, a Jevtić koji je predsedavao Komisijom, podvukao je da učestali napadi negativno utiču na povratak kao i na povratnike koji su uznemireni. 

On je istovremeno pohvalio saradnju sa gradonačelnikom Kline i sa Policijom Kosova, jer je uhapšena grupa od sedam osoba osumljičenih za napade. 

Ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova Ljubomir Marić uputio je apel pravosudnim organima da procesuiraju i osude sve za koje se dokaže da su učestvovali u napadima, "jer samo tako možemo uticati da se napadi ne ponove".

Sastanku su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje aktivno pomažu rad Ministarstva za zajednice i povratak. 

2024 © - Vesti online