Nedelja 31.05.2015.
13:57
Tanjug

Hrvatska: Nacionalne manjine biraju veća i predstavnike

Fonet/AP
Manjinski izbori održavaju se us vim hrvatskim županijama (Foto: Arhiva)

Za izbore je određeno gotovo 800 biračkih mesta, najviše (125) u Osječko-baranjskoj, a najmanje (pet) u Varaždinskoj županiji.

U popisima za izbor članova manjinskih veća je oko 280.000 birača, a za izbor predstavnika je gotovo 25.000 birača.

Biračko pravo na manjinskim izborima imaju građani, pripadnici nacionalnih manjina za čija su veća i predstavnike izbori raspisani.

Birači moraju imati prebivalište u opštini, gradu i županiji u kojoj se izbori sprovode.

Vlada je rapisala izbore za 314 veća i 235 predstavnika, ali danas neće biti birani svi jer ovlašćeni predlagači, dakle manjinske udruženja i birači, nisu za sve predložili kandidate.

Tako su, na primer, izostale kandidature za veća slovenačke nacionalne manjine Zagrebačke i Međumurske županije, veća srpske manjine u Novskoj, Crikvenici, Gospiću, Đakovu, Našicama.., veće bošnjačke manjine u Slavonskom Brodu, veća albanske manjine u Karlovcu, Splitu, Dubrovniku...

Manjinska veća biraju se u gradovima i opštinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gde ta manjina broji više od 200 pripadnika.       

Na nivou županije ta je granica 500 pripadnika. Županijska manjinska veća imaju 25 članova, gradska 15, opštinska 10.

U jedinicama gde nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska veća, ali ih ima najmanje 100, biraju se manjinski predstavnici.

Članovi manjinskih veća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

2024 © - Vesti online