Subota 30.05.2015.
04:30
menshealth.rs

Bitno pitanje: Da li mršavimo ako preskačemo obroke?

Reuters
Preskakanje obroka nije dobro, jer tako usporavate metabolizam, pa ćete se lako ugojiti čim počnete normalno da se hranite

Naime, rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da preskakanje obroka može da poremeti vaš metabolizam i da dovede do povećanja masnih naslaga.

Istraživanje je sprovedeno na miševima, koji su bili podeljeni u dve grupe: prva grupa je mogla da gricka hranu tokom dana, dok je druga bila na posebnom režimu ishrane, koja je obuhvatala preskakanje obroka. Naučnici su miševe u drugoj grupi hranili samo na početku dana, što je dovelo do prejedanja tokom obroka i ponovnog posta do sledećeg obroka.

Nakon pet dana ovakvog režima, miševima je bilo dozvoljeno da se hrane i tokom dana. Međutim, miševi nisu mogli da prestanu da se prejedaju i da jedu svoje obroke brzo i momentalno. Čak i kada su miševi unosili isti broj kalorija, post i prejedanje miševa je učinilo da se ugoje u središnjem stomačnom delu.

Ova grupa miševa je razvila i otpornost na insulin, marker koji je povezan sa srčanom bolešću i stanjem pre pojave dijabetesa. Nakon obroka, insulin pomaže da se šećer ukloni iz krvi da skladišti energiju na pojedinim delovima tela.

Autor studije Beluri smatra da ovakva pravila važe i za ljude, pa da je bolje da pojedete nešto zdravo nego da se izgladnjujete i preskačete obroke. Sledeći put kada osetite glad, čuvajte nivo insulina i pojedite šaku orašastih plodova ili neku drugu zdravu grickalicu.

2024 © - Vesti online