Nedelja 24.05.2015.
16:40
Srna

"Americi je potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo"

wikimedia.org/Scrumshus
Opsedanjem postsovjetskih zemalja, SAD su položile temelje novog hladnog rata

- Od kraja Hladnog rata, Sjedinjene Države stvorile su sebi dva neprijatelja - radikalni islam i Rusiju - rekao je Rufen u intervjuu za francuski list "Figaro".

On je dodao da sada SAD treba da izabere samo jednog, a najbolji kandidat je radikalni islam.

- Američkom društvu je, slično Rimskoj imperiji, neophodan neprijatelj za unutrašnje jedinstvo. Od 1991. godine, u stremljenjima da jednog ne propuste, SAD su stvorile dva - rekao je Rufin.

Rufen navodi da su Amerika i njeni evropski saveznici, svrgavanjem arapsko-muslimanskih sekularnih režima koji su s pravom obeleženi kao diktatorski, doprineli porastu značajnog broja islamističkih neprijatelja (počev od Bin Ladena pa sve do Islamske države), koje su finansirale neke od naftnih monarhija u regionu Persijskog zaliva.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, Amerika je nastavila sistematsku politiku opsedanja postsovjetske Rusije.

- Od Gruzije do Monglolije, pa preko baltičkih zemalja (Estonije, Letonije i Litvanije), SAD su položile temelje novog hladnog rata - navodi francuski istoričar.

Rufen napominje da se sada Amerika suočava sa izborom da sačuva samo jednog neprijatelja, a, prema njegovom mišljenju, najbolji kandidat je radikalni islam.

2024 © - Vesti online