Subota 23.05.2015.
19:10
Tanjug

"EU mrtva pred ruskim medvedom"

Tanjug
Evropska unija ne želi da probudi agresiju ruskog predsednika: Vladimir Putin

Novinar zagrebačkog lista Tomislav Krasnec navodi da je za EU pred probuđenim ruskim medvedom najbolje da primeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno da se pravi mrtva.

- Znam da smo svi nestrpljivi i da želimo promene, ali moramo da primenimo strateško strpljenje. Samit u Rigi nije sazvan da bi se objavili veliki koraci unapred - rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Zajednička deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji su doveli do promene vlasti, ali i do rata u Ukrajini - navodi zagrebački list.

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija.

- Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan - navodi "Večernji list".

2024 © - Vesti online