Subota 23.05.2015.
16:29
Tanjug

Rama objasnio šta traže Albanci u Preševu

Tanjug
Ne želi da pogazi obećanje dato Americi i Evropi: Edi Rama

U tome pojedini mediji, kako prenosi "Expres", vide promenu Raminog stava o nacionalnom ujedinjenju Albanaca.   

- Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma - rekao je Rama na ceremoniji.

Rama je istakao i da Albanci u Makedoniji traže svoja prava, a Albanci u Preševu "samo duhovno i kulturno ujedinjene, ali nikako i za neke  druge stvari".   

"Expres" prenosi da je Rama na ceremoniji otkrivanja spomenika u Prištini govorio samo o kulturnom i duhovnom ujedinjenju Albanaca i da je istakao da se "ne moze pogaziti reč data Amerikancima i Evropi".

- Ako Albanci žele da gledaju u oči Ćemajliju treba da znaju da treba da budu ujedinjeni, ali u Evropi, i da znaju da niko ne može više da nas omaložava. Ovaj spomenik znači i izazov za novi početak, jer ćemo, gledajući ga u oči, zaboraviti naša sukobljavanja, a dovde smo stigli tražeći pravdu, nikako gazeći druge - poručio je Rama.

Rama je istakao da su danas svi Albanci radosni, jer se, kako je istakao, otkriva spomenik heroju.

- Kada god postavljamo Ćemajliju spomenik, to znači da se ponovo radujemo, ali ne iz slepog nacionalizma - rekao je Rama na ceremoniji.

Rama je istakao i da Albanci u Makedoniji traže svoja parva, a Albanci u Preševu "samo duhovno i kulturno ujedinjene, ali nikako i za neke  druge stvari".

- Svima nama treba da bude zajednicki krov Evropa - rekao je albanski premijer Rama, koji je zatim govorio o istoriji proglasenja nezavisnosti Albanije i ulozi Ismail Ćemajlija u tom procesu.

On je ukazao da je Ćemalji istorijska figura, a Priština temelj albanskog građanstva i da su njegovi spomenici postavljeni širom Evrope.

Na ceremoniji su govorili i gradonacelnik Prištine Spend Ahmeti, koji se zahvalio premijeru Rami na dolasku, kao i Gzim Zilja, predstavnik grupe inetelktualaca iz Albanije.

Spomenik je otkriven u dvoristu ispred nove zgrade Vlade Kosova, a prikazuje Ćemajlija za zastavom Albanije u rukama.

2024 © - Vesti online