Sreda 20.05.2015.
16:34
Srna

"Rusi su prejaki za raketni sistem u Evropi"

Reuters
Rusi su ipak prejaki

Predsednik Komiteta načelnika Glavnog štaba vojske SAD precizira da "jaka država, kao što je Rusija, može vrlo brzo da savlada taj protivraketni sistem".

- Radi se o tome da pomažemo našim evropskim saveznicima da se zaštite od Irana i drugih pretnji u regiji, navodi Vinifild.

On tvrdi da SAD ne stvaraju sistem protivvazdušne odbrane koji bi se trebao suprotstaviti ruskim balističkim raketama u Evropi.

Protivvazušna odbrana u Poljskoj i Rumuniji, navodi američki admiral, usmerena je na "pružanje otpora" balističkim raketama velikog dometa, koje mogu biti lansirane protiv članica NATO-a u Evropi iz "drugih država".

Vinifild smatra da bi Rusija trebalo da uveri Iran da ograniči proizvodnju balističkih raketa, umesto što brine o sistemu protivvazdušne odbrane u Evropi - prenose američki mediji.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov prethodno je upozorio da su trenutno dve najveće pretnje za Rusiju - američka protivraketna obrana i "Islamska država".

Iz Moskve su u više navrata odbacili američke tvrdnje da raketni sistem u Evropi nije usmeren protiv Rusije, a Kremlj tvrdi da Vašington i Brisel pokušavaju da smisle nove argumente za svoj protivraketni program.
 

2024 © - Vesti online