Utorak 19.05.2015.
11:42
Tanjug

"Da sam kancelar, bio bih na paradi u Moskvi"

Reuters/F. B.
Zapad nije uvek pravedan prema Rusiji: Gerhard Šreder

- Pokazati odgovornost za to, smatram ispravnim. Primio sam k znanju da kancelar Angela Merkel, uzimajući u obzir međunarodne okolnosti, nije išla. Ja bih doneo drugačiju odluku. Merkelova je, međutim, bila dan kasnije u Moskvi i zajedno sa ruskim predsednikom položila venac.To je bio dobar signal za nemačko-ruske odnose - pohvalio je Šreder postupke Merkelove.

Šreder je potvrdno odgovorio na pitanje tablioda "Bild" da li bi i danas za ruskog predsednika Vladimira Putina rekao da mu je prijatelj.

- Da, sigurno - rekao je Šreder i, povodom događaja u Ukrajini, ocenio da se istorija i aktuelna situacija moraju odvojiti jedno od drugog i da bez obzira na to što se čovek ne može slagati sa svim što sadašnja ruska vlada čini, mora se priznati da postoji istorijska odgovornost.

On je to objasnio i činjenicom da je za vreme iračkog rata, kada su Nemci bili protiv, Nemačka uprkos tome i dalje štitila američke kasarne u Nemačkoj.

Kada je reč o odnosima prema Rusiji i Putinu, Šreder je rekao da se mora znati da u Rusiji postoje određeni strahovi, na koje jedan ruski predsednik mora da reaguje.

- Zato nije uvek ispravan način, na koji se Zapad odnosi prema Rusiji. O ukrajinskom pitanju se uvek govori samo o pooštravanju i produžetku sankcija prema Rusiji. Zašto se zapadni političari jednom ne upitaju da li se mogu sankcije ublažiti ili ukinuti, kada se radi o napretku u Ukrajini. To je američki državni sekretar Džon Keri učinio u Sočiju... - rekao je Šreder.

On je, kada je reč o Grčkoj, ocenio da je bilo ispravno pomagati toj zemlji u dužničkoj krizi.

- Moj savet - Evropa bi trebalo da pomogne Grčkoj da sprovede nužne reforme. Mi ne bi trebalo da dopustimo da internacionalna finansijska tržišta ruiniraju jednu zemlju... Ja polazim od toga da će Grčka ostati u evro-zoni... - rekao je Šreder koji je u sećanju građana Srbije ostao kao nemački kancelar, koji se svoje vojnike poslao u NATO napade na Srbiju, odnosno, tadašnju SR Jugoslaviju, ali i po tome što je uvek bio okružen mladim, lepim i pametnim ženama.

Nemački mediji pišu da su on i njegova četvrta po redu i znatno mlađa supruga, novinarka Doris Kepf, koja se sada bavi politikom, rešili da idu svako svojim putem.

2024 © - Vesti online