Utorak 19.05.2015.
09:36
24sata.rs

Mladi Hrvati poručili srpskim vršnjacima: Evo šta vas čeka kad uđete u EU

Reuters/A.B.
Hrvati su mnogo očekivali od ulaska u EU, ali poboljšanja standarda i dalje nema

Ana Jurčić, 28-godišnja devojka iz Splita, kaže da se život mladih u Hrvatskoj, uprkos velikim očekivanjima, nije naročito promenio.

- Jako teško dolazimo do zaposlenja, što je definitivno najveći problem. Primera radi, ja sam završila psihologiju na Filozofskom fakultetu u Splitu, a radim u kafiću. Diplomu sam dobila pre pet godina, ali posao u struci ne mogu da pronađem - kaže Jurčićeva.

Slično mišljenje ima još jedna Splićanka, Anika Jurić.

- Mladi u Splitu teško dolaze do posla, pa se svi snalazimo kako znamo i umemo. Kada dođe leto i turistička sezona, nekako i nađemo posao, ali je zima bukvalno mrtav period, i onda smo u situaciji "daj šta daš". Jedino što mene kao devojku neizmerno raduje jeste jeftinija cena odeće nego ranije, naročito u velikim tržnim centrima - kaže 25-godišnja Anika.

Njihov sunarodnik iz Zagreba, student arhitekture Marko Perišić, kaže da je jedna od prednosti, kad ste stanovnik zemlje članice EU, lakše putovanje u inostranstvo, ali i šansa za obrazovanjem u Evropi.

- Sa pasošem EU su vam sva vrata otvorena, što ranije i nije bio slučaj. Tu razliku sam i lično osetio, pošto volim da putujem. Sada mi za mnoge destinacije ne treba viza, što mi u mnogome olakšava putovanje. Takođe, vidim po brucošima na mom fakultetu da nadolazeće generacije studenata imaju mogućnost jeftinog usavršavanja u EU, što recimo ja na početku svojih studija nisam imao. Ipak, ono najbitnije poboljšanje, u visini plata, još se ne oseća. Maltene je slično kao i pre, ali valjda za neki napredak treba malo više vremena, te se nadamo boljoj budućnosti - kaže mladi Zagrepčanin.

2024 © - Vesti online