Nedelja 17.05.2015.
20:11 >> 21:21h
Tanjug

Snage ID zauzele komandni centar u Ramadiju: Irački vojnici se povlače

Reuters
"Islamska država" serijom napada krenula u osvajanje Ramadija. Iračke snage sve slabije odolevaju pritisku

- Bog je omogućio vojnicima kalifata da očiste ceo Ramadi - navodi se u objavi koja je usledila nakon što je Muhanad Haimur, portparol i savetnik guvernera Anbara, saopštio da su džihadisti osvojili komandni centar iračke vojske za provinciju Anbar u glavnom gradu te provincije Ramadiju.

Na pitanje kolike su bile žrtve u ovom sukobu, Haimur je rekao da nema precizne podatke, ali da se procenjuje da je u poslednja dva dana u Ramadiju poginulo najmanje 500 civila i pripadnika bezbednosnih snaga.

Borci ID su, inače, u četvrtak i petak organizovali talas napada automobilima bombama uz pomoć kojih su preuzeli kontroli nad većim delom Ramadija.

Haimur naglašava kako Ramadi ipak još uvek nije pao jer se "ljudi još uvek bore u nekim njegovim kvartovima".

S druge strane, policijski pukovnik Džabar al Asafi je u telefonskom javljanju saopštio kako su se iz Ramadija glavnim autoputem u pravcu zapada povukle vladine vojne snage i policija i da ID kontroliše najvažnije puktove u gradu.

Premijer Abadi bezbednjacima: Držite pozicije u Anbaru

Irački premijer Hajder Abadi naložio je pripadnicima bezbednosnih snaga da ne prepuste svoje pozicije u provinciji Anbar borcima Islamske države, pošto su pojedini vojnici ostavili oružje i napustili vozila bežeći pred ekstremistima koji se bore za grad Ramadi.

Za sada nije jasno da li iračke snage imaju bilo kakvu kontrolu nad Ramadijem, čije su veće delove pripadnici Islamske države zauzeli prethodnih dana.

Abadi je pozvao i šiitske borce da se pripreme za ulazak u tu sunitsku oblast, ignorišući strahovanja da bi njihovo prisustvo moglo da pokrene sukobe među verskim grupama, navela je agencija AP.

I iračka vojska je objavila saopštenje u kojem poziva svoje snage da ne napuste Anbar.

- Pobeda će biti na strani Iraka, jer Irak brani svoju slobodu i dostojanstvo - navodi se u saopštenju vojske, u kom se ne pominju detalji sukoba.

2024 © - Vesti online