Petak 15.05.2015.
20:14
Srna

Roberts: Amerika srlja u poraz

Reuters
Politikolog Pol Krejg Roberts ne gaji ni trunku optimizma u američku prevlast u svetu ako stvari ostanu onakve kave su danas...

Pored toga, ističe on na svom blogu, SAD su pretrpele poraz u Avganistanu, a "polovina Iraka nalazi se u rukama agresivne Islamske države".

- Ekonomija i životni standard u SAD su opali zbog toga što je Vašington proćerdao hiljade milijardi dolara na beskorisne ratove koje je izgubio - ocenio je Roberts.

Roberts je bivši činovnik američke državne administracije, koji je zajedno sa bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom radio na tome da se okonča Hladni rat i da se uspostave dobri odnosi s Rusima.

Džordž Buš Stariji i njegov savetnik Džejms Bejker, kako navodi Roberts, pridržavali su se tog sporazuma, dok su naredne vladajuće strukture "sve pustile niz vodu".

- Neokonzervativci su istisnuli stare upravljačke krugove republikanaca i Reganovih republikanaca. Nekonzervativci su takođe preovladali među demokratama, zbog čega nema političke konkurencije. Huškači kontrolišu spoljnu politiku SAD - smatra Roberts, prenosi Sputnjik.

On je ocenio da policija SAD primenjuje žestoke mere prema sopstvenim građanima na isti način na koji američka vojska postupa sa stanovništvom drugih država, što može da dovede do negativnih posledica po zemlju.

- Poraz izvan granica i kod kuće može da postane budućnost Vašingtona. Nasilje izaziva nasilje - upozorava politikolog.

2024 © - Vesti online