Subota 16.05.2015.
08:45
D. Lukić - Vesti

Kameron se cenka u Briselu

Reuters
Kameron: Brisel mora da popusti Londonu

Kameron posle osvajanja apsolutne većine na izborima od prošlog četvrtka ima sada puni mandat Britanaca da uđe u pregovore sa EU na "novim osnovama" i sa proširenom listom zahteva pre nego što izađe na već obećani referendum o daljem članstvu Britanije u Uniji.

Kameron je uveren da može da izdejstvuje "bolji status" Britanije u Briselu, a crvena linija s kojom je poslao Ozborna u Brisel jeste da Britanija za sebe traži izuzeće od svih mera Brisela koje bi vodile ka "čvršćoj uniji naroda Evrope".

U ovom okviru nalazi se pet ključnih tačaka, i to ograničenje dosadašnjih socijalnih davanja za emigrante iz zemalja EU, veća prava nacionalnim parlamentima u blokiranju mera i zakona EU, uslovna podrška daljem širenju, ali sa striktnim mehanizmom koji će sprečiti nekontrolisanu migraciju unutar EU, zaštita finansijskog tržišta londonskog Sitija od briselske legislative.

Takođe, uslov je i britanski veto na bilo kakav briselski potez koji bi vodio ka stvaranju evropske armije i odbijanje svakog uplitanja Brisela u poslove britanske policije. Kameron je uveren, po mnogima neosnovano, da će u briselskoj centrali uspeti da izdejstvuje "bolji status" Britanije u EU.

Ništa od izbeglica

London takođe nije spreman da učestvuje u već pripremljenoj šemi u Briselu prema kojoj bi zemlje EU morale da mandatno prihvate izbeglice koje preko Mediterana beže u Evropu. Evropska komisija je pripremila plan s ciljem da zemlje članice EU prihvate po kvota sistemu određeni broj izbeglica. Nova vlada u Londonu spremna je jedino da učestvuje u identifikaciji i hvatanju organizacija i ljudi koji krijumčare i reketiraju izbeglice.

2024 © - Vesti online