Petak 15.05.2015.
11:24
n1.com

"Posle Mihailovića, moguća rehabilitacija i Pavelića"

Reuters
Tito je najveć ličnost u istoriji Hrvatske: Stjepan Mesić

On je, gostujući na N1, na taj način prokomentarisao rehabilitaciju vođe četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića.

- Sada četnici za Tita govore da je ustaša. Ustaše za Tita govore da je bio masovni ubica. Na osnovu čega? Na osnovu nekoga iz Argentine kome je neko ko je pobegao iz Jugoslavije posao tako. Tito je najveća ličnost koju su Hrvati imali u svojoj istoriji. Pobedio je u Drugom svetskom ratu, formirao je Jugoslaviju kao federaciju republika i pokrajina - rekao je Mesić.

 


Prema njegovim rečima, posle rehabilitacije Mihailovića moguća je i rehabilitacija lidera ustaškog pokreta, Anta Pavelića.

- Po demokratskim principima traži se rehabilitacija ljudi koji su prolili hektolitre krvi. Ja se iskreno nadam da taj neko u Hrvatskoj ne postoji, ali da, moguće je - naveo je Mesić uz očekivanje da će se društvo ponovo podeliti, na antifašiste koji su pobedili fašizam i kvislinge koji su stali na stranu fašizma.

Nekadašnji predsednik Hrvatske je rekao da nije saglasan sa odlukom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar KItarović da se iz rezidencije na Pantovčaku ukloni Titova bista, jer to nisu učinili njeni prethodnici.

- Ona se distancira od istorijskih činjenica. To je popuštanje nacionalističkoj euforiji za koju ne znamo kako će se završiti - zaključio je Mesić.

2021 © - Vesti online