Sreda 13.05.2015.
10:33
Srna

Američki ekspert: Teroristički napadi na Balkanu su težnja ka "velikoj Albaniji"

Reuters
Biće još promena granica na Balkanu

Mejer smatra da ovi napadi znače da na Balkanu nisu rešena pitanja granica i strukture političkih zajednica i smatra da će takvih napada biti još.

 -Primeri na Bliskom istoku ohrabruju balkanske radikalne islamiste da slede svoje lokalne ciljeve. Iz tog razloga vrlo je verovatno da će biti povećan kontakt između balkanskih ekstremista i šireg radikalnog islamskog pokreta na Bliskom istoku. To znači i da će biti još takvih napada na Balkanu - istakao je Mejer.

Mejer smatra da, suprotno onome što makedonski lideri kažu, ovi napadi nemaju nikakve veze sa činjenicom da Makedonija nije integrisana u NATO ili EU.

- Gotovo je sigurno da će biti još promena granica u regionu i rešavanje ovih problema zahtevaće vanrednu kreativnost i vođstvo na Balkanu - naglasio je Mejer.

Mejer je istakao da napadi u Srpskoj i, naročito, u Makedoniji predstavljaju opasnu eskalaciju radikalnog islamskog nasilja.

On kao razlog za eskalaciju nasilja navodi „Islamsku državu" i rat u Siriji, koji predstavljaju primere i ohrabrenje za balkanske ekstremiste.

Što se više "Islamska država" angažuje u nasilju i krvavi rat u Siriji bude nastavljen, to će, smatra Mejer, biti veći mamac za islamiste na Balkanu da čine svoje nasilje.

 -Oni vide `Islamsku državu` kao briljantan, prkosan primer islamske slave i prkosa prema Zapadu i ratu u Siriji, kao ratu koji je sa Zapada nadahnut - naglasio je Mejer.

2024 © - Vesti online