Ponedeljak 11.05.2015.
21:30
Tanjug

"Slomili smo kičmu Islamskoj državi"

Tanjug/AP
Dani Islamske države su odbrojani, tvrdi Masud Barzani

- Zahvaljujući (kurdskoj) opoziciji i uz pomoć njenih prijatelja u koaliciji, kičma Islamske države je slomljena - rekao je Barzani posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.

Mađarska se nedavno priključila borbi protiv ID, obećavši da će poslati oko 150 vojnika u Abril, prestonicu iračkog autonomnog kurdskog regiona.

Barzani je rekao i da se, iako "opasnost nije prošla", nada da su "dani brutalne militantne organizacije odbrojani", preneo je AFP.

Kurdski predsednik nalazi se u Budimpešti u zvaničnoj poseti, pre puta u Vašington, gde će s američkim predsednikom Barakom Obamom razgovarati o situaciji u Iraku.

Barzani je zamolio za dodatnu humanitarnu pomoć i zatražio od SAD da naoružava njegove snage "pešmerge" direktno, a ne preko federalne vlade u Bagdadu.

Prešmerge, podržane vazdušnim napadima SAD, zaustavile su dalje napredovanje ID, iz gradova koje je ta grupa zauzela u Iraku, u oblast koju kontrolišu Kurdi.

Barzani je, međutim, upozorio da je njegov region sada suočen s problemom od 1,5 miliona izbeglica i interno raseljenih", koji su bežali od Islamske države.

2024 © - Vesti online