Četvrtak 07.05.2015.
16:13
Tanjug

Đukanović: Nismo za NATO da bismo bili protiv Rusije

Srna
Ulazak u NATO šansa za ceo region, tvrdi Milo Đukanović

Đukanović je tokom izlaganje u Nemačkom društvu za spoljnu politiku, na temu "Evropski pogled sa Zapadnog Balkana - iskustvo Crne Gore", precizirao da vlada "do kraja ove godine" očekuje poziv za članstvo u Alijansi.

- To je naša ideja vodilja. Mislimo da je naš optimizam realan... i da će poziv uslediti u decembru. Već naredne nedelje očekujemo pozitivne tonove i poruke ohrabrenja sa Ministarskog sastanka NATO-a u Antaliji - obrazložio je predsednik vlade.

Članstvo Crne Gore, prema njegovom mišljenju, nije samo važno za državu i njenu bezbednost, sigurniju evropsku budućnost, već i za Balkan, ceo Mediteran, kao i za stabilnost u Evropi i u evroatlantskoj zajednici, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

- Poziv Crnoj Gori je dobitna kombinacija za sve - uveren je Đukanović koji dodaje da u vladi znaju da je odluka o članstvu u NATO savezu "uvek i politička" i naglašava da ih, bez obzira na dugu tradiciju dobrih odnosa s Rusijom, to ne ograničava da sami biraju put u budućnost i donose odluke u skladu sa svojim nacionalnim i državnim interesima.

Crnogorski premijer, takođe, smatra da je država kao pouzdan sused i partner zaslužila poštovanje regiona i podseća da su pre nepune tri godine otvorili pregovore za članstvo u Evropskoj uniji i da pregovaraju o 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

U vladi su, prema njegovim rečima, svesni da su integracije proces koji će trajati i da članstvo u Uniji zavisi, pre svega, od učinka Crne Gore.

Đukanović je uveren i da Balkan nikada u svojoj istoriji nije bio integrisaniji u Evropu nego danas, niti bolje i stabilnije mesto za život i za biznis.

- Hrvatska se pridružila Sloveniji u Uniji i NATO savezu. Albanija je, takođe, članica NATO, a postala je i zemlja kandidat za EU. Srbija je na početku pregovaračkog procesa... BiH je nakon poslednjih izbora u šansi da uhvati priključak s integracijama. Evropska budućnost kao strateška orjentacija celog regiona snažna je nit koja nas objedinjuje - zaključio je Đukanović.

2024 © - Vesti online