Petak 01.05.2015.
14:59
Tanjug

Kitarović zahvalna braniteljima, o egzodusu Srba ni reč

Reuters
Ni jedna reč o Srbima: Kolinda Grabar Kirarović

Grabar Kitarović je rekla da treba slaviti zajedništvo, a predsednik Sabora Josip Leko je rekao da je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrednostim.

O egzodusu Srba hrvatska predsednika nije rekla ni reč.

 - Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima domovinskoga rata, porodicama svih poginulih branitelja i porodicama svih civilnih žrtava domovinskog rata - rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre, javila je agencija Hina.

 - Zajedništvom smo pobedili u 'Bljesku', kasnije u 'Oluji', oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja - rekla je Grabar-Kitarović.

Leko je, kako je prenela hrvatska agencija, rekao da operacija "Bljesak" i nakon 20 godina sve više dobija na značenju, jer je njome uspostavljen red i život u miru za sve ljude Zapadne Slavonije.

- U tom je smislu obeležavanje ovakvih akcija usmereno na izgradnju mira, na demokratskim vrednostima, ljudskim pravima, slobodama, uvažavanju - kazao je Leko.

Uveren je, kaže, da će i proslava akcije hrvatske vojske i policije "Oluja" biti jednako dostojanstvena kao i današnja proslava "Bljeska".

Ni Grabar Kitarović, ni Leko nisu pomenuli egzodus Srba u toj vojno-policijskoj akciji, a ni u hrvatskim medijima nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, a iz kojeg proizlazi da su u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila.

Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prema kojima je prvih dana maja 1995. ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije.

2024 © - Vesti online