Subota 25.04.2015.
09:51
Tanjug

Rusija pri svome: Ukrajinka pilot ubila ruske novinare

Reuters
Nađa Savčenko tvrdi da su je proruski kidnapovali i prošvercovali u Moskvu

Savčenko (33) je optužena da je odgovorna za saučesništvo u smrti dva ruska reportera koji su ubijeni u minobacačkoj vatri na istoku Ukrajine u junu i da je to ubistvo bilo motivisano mržnjom iz političkih razloga.

Ukrajinka tvrdi da su je oteli pripadnici proruskih snaga i da je zatim prokrijumčarena u Moskvu, dok Rusija navodi da je svojevoljno prešla granicu, pretvarajući se da je izbeglica i optužena je i za nelegalan prelazak granice pre nego što je smeštena u pritvor u Moskvi pre devet meseci.

Ruski istražni komitet saopštio je ranije da je Savčenko osumnjičena da je dojavila ukrajinskoj vojsci gde se nalaze ruski novinari kao i drugi civili u području koje su držali pobunjenici u Lugansku. Istražitelji navode da je Savčenko bila oficir u ukrajinskoj vojsci, ali da je uzela odmor početkom leta prošle godine kako bi se pridružila bataljonu dobrovoljaca.

Savčenko, koja poriče optužbe, postala je simbol otpora u Ukrajini gde joj je u odsustvu dodeljeno poslanicko mesto. Kijev tvrdi da ova žena nema nikakve veze sa smrću novinara koji su stradali u unakrsnoj vatri i da joj je sve to namešteno pošto je kidnapovana i odvedena u Moskvu.

Njen advokat Mark Fejgin je rekao za RIA Novosti da je Savčenko izjavila istražnim organima da nije kriva i da će se odbrana žaliti na otpužnicu.

Ukrajinski lekari su 14. marta posetili u zatvoru u Moskvi Nađu Savčenko, prvi put otkako je odvedena u zatvor pre devet meseci, a nekoliko dana pošto je prekinuta štrajk glađu od 80 dana čime je skrenula na sebe pažnju međunarodne javnosti.

2024 © - Vesti online