Petak 24.04.2015.
16:59
Tanjug

Nemačka godinama špijunirala po Evropi u korist SAD-a

Tanjug/AP
Desna ruka Angele Merkel priznala špijunske aktivnosti u korist SAD-a

"Desna ruka" Merkelove Peter Altmajer potvrdio je sinoć pred nekoliko poslanika informaciju koju je juče objavio "Špigel onlajn", navodi francuski dnevnik.

Posle napada izvedenih u SAD 11. septembra 2001, nemačke obaveštajne službe su pojačale saradnju sa američkim kolegama, ali je sve očiglednije da se ta saradnja nije ograničila na borbu protiv terorizma, a nemački "Špigel" navodi da su Amerikanci izdavali špijunske zadatke nemačkim službama za spoljno obaveštavanje (BND).

Amerikanci su nemačkim službama dostavljali elektronske adrese i brojeve telefona koje treba da špijuniraju, navodi "Mond".

Pri tom je, u načelu, trebalo da nemačke službe proveravaju da li su zahtevi Amerikanaca umesni, a politički zvaničnici su o tome bili informisani.

Međutim, tokom godina su Amerikanci upućivali sve brojnije zahteve - na stotine hiljada, pa čak i milione zahteva, kako navodi dnevnik "Zidojče cajtung", toliko da su nemačke tajne službe bile "zatrpane" i sve su se manje trudile da proveravaju umesnost nemačkih zahteva.

Neizvesno je, pri tom, da li je za tu praksu kancelarka znala do pre mesec dana.

Portparol Merkelove je saopštio da je "kancelarka identifikovala tehničke i organizacione slabosti u službama za spoljno obaveštavanje (BND) i da je naložila da to bude ispravljeno bez odlaganja".

U saopštenju se, takođe, navodi da još nema dokaza o masovnoj špijunaži nemačkih i evropskih građana, a "Mond" primećuje da takva formulacija već nagoveštava da je bilo ciljanih prisluškivanja.

Bernd Riksinger, jedan od vodećih članova radikalne levice (Linke), glavne opozicione stranke, ocenio je da je "BND već godinama svojevrsna ispostava američkih tajnih službi" i zatražio pokretanje pravosudne istrage protiv nemačkih tajnih službi zbog "izdaje".

Ova afera rizikuje da pojača nepoverenje Nemaca prema Vašingtonu, zaključuje pariski dnevnik.

2024 © - Vesti online