Četvrtak 23.04.2015.
05:51
Z. Marjanović - Vesti

Bitka za stari hrast izgubljena?

Z. Marjanović
Miliša Nikolić ispred starog hrasta

Meštani sela Savinac i Šarani i mnogi drugi učinili su sve da se seoska svetinja stara oko 600 godina zaštiti od sekira, ali posle nedavne poruke nadležnog ministarstva izgleda da su bitku za stari hrast definitivno izgubili.

Inače, radovi na izgradnji Koridora 11 napreduju na svim deonicama, osim na delu trase na kojoj se nalazi hrast. Azerbejdžanska firma Azvirt odbija da ga poseče, a to neće da uradi ni Planum koja izvodi radove na ovom delu Koridora 11.

- Ljuti smo na projektante i ljude iz vrha države, među kojima je i premijer Vučić koji podržavaju seču svetinje. Svi koji tako misle moraju da znaju da je reč o svetom drvetu koje je preživelo mnoge silnike - kaže za "Vesti" Miliša Nikolić, predsednik Mesne zajednice Savinac.

Ćebira Markeljić živi već 37 godina u Savincu. Ona smatra da je velika sramota što ljudima iz vlasti više ništa nije sveto.

- Ako imaju hrabrosti da poseku seoski zapis, predlažem im da dođu sa svojim porodicama, decom i unucima i da to sami urade, a posle toga neka roštiljaju pored hrasta. U ovom delu Srbije nema čoveka pri zdravoj pameti koji bi posekao ovu svetinju - sigurna je Markeljićeva.

2024 © - Vesti online