Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.02.2015.
21:14
Z. Marjanović - Vesti A

Osveta svetog hrasta

Na gradilištu Koridora 11, u selu Šarani kod Gornjeg Milanovca, nedavno je nastradao radnik iz Turske Ekrem Kaplan. Gradilište na kome je poginuo turski radnik, na koga je pala metalna oplata, nalazi se na oko 200 metara od seoskog zapisa starog nekoliko stotina godina koji se nečijom greškom, najverovatnije projektanata, našao baš na trasi budućeg autoputa Beograd - Južni Jadran i trebalo ga je ukloniti.

Hrast zapis svi zaobilaze

Meštani sela Šarani tada nisu dozvolili da se hrast poseče, pa je pre dve godine seoski zapis postao problem o kome je raspravljao i državni vrh Srbije. U međuvremenu, dok se problem ne reši, radovi na seoskom zapisu su gotovo potpuno obustavljeni. Građevinci rade na deonici autoputa do hrasta i nastavljaju se malo dalje od njega. Odmah nakon vesti o pogibiji tesara iz Turske, u takovskom kraju su počele priče o prokletstvu i osveti seoskog zapisa.

Naplata svetinje

Meštanima sela Šarani 25. janura 2015. godine iz Koridora Srbije, odnosno iz azerbejdžanske firme Azvirt, stigao je dopis po kome će ova firma postupiti prema ugovorenim obavezama i nastaviti radove u zoni hrasta koji je prethodni vlasnik prilikom eksproprijacije zemljišta naplatio 339.992,59 dinara, pri čemu nije postavio uslov da hrast bude sačuvan, odnosno da hrast nije proglašen prirodnim dobrom i nije pod zaštitom države.

- Ne mogu da sudim o tome da li se radi o prokletstvu i osveti zapisa, ali je evidentno da je čovek poginuo u njegovoj blizini. Nije tačno da projektante nismo upozorili da se hrast nalazi baš na trasi budućeg autoputa, ali niko nas nije slušao. Kad je seoski zapis postao problem jer meštani nisu dozvolili da bude posečen, javio se tadašnji ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić najavljujući u medijima da je u toku prikupljanje ponuda od specijalizovanih firmi za izmeštanje hrasta na neku drugu lokaciju. Zatim je usledila njegova ideja da hrast ostane između dve trake autoputa tako što bi bio obezbeđen sistem za njegovo zalivanje i izgrađene pasarele kako bi moglo da se priđe hrastu, ali sve je ostalo na idejama koje kao da su iz nekog naučnofantastičnog filma. Ipak, meštane Šarana tada je najviše uzbunio Aleksandar Vučić izjavom da Srbija mora da se izbori s palanačkim duhom prošlosti i da mi nismo za prosperitet i izgradnju autoputa, što nije tačno. Jedino što smo tražili jeste to da autoput zaobiđe seoski zapis i ništa više - ističe za "Vesti" Miliša Nikolić, predsednik MZ sela Šarani.

Pre dve godine Vučić je kao vicepremijer upozorio da je dug put do Evropske unije:

- Srbija mora da se modernizuje, da se reformiše. Treba da se oslobodimo palanačkog duha, koji kaže hoću hrast od šest vekova, a ne autoput. E pa, ja hoću autoput!

Radovi na Koridoru 11, deonici budućeg autoputa od Ljiga do Preljine, odmiču predviđenom dinamikom, ali ne i u blizini hrasta.

- Otpočetka sam tvrdio da svetinju ne treba dirati i smrt ovog čoveka sam doživeo kao upozorenje. Ukoliko se projektanti i graditelji ne dozovu pameti, zapamtite, kad put bude izgrađen, ovo mesto će biti crna tačka na budućem autoputu. Takođe, ne znam gde će naći čoveka koji će zdrave pameti i za bilo kakve pare oboriti sveto drvo. Koliko znam, u Takovskom kraju, a i među Azerbejdžancima koji rade autoput takvog nema - naglašava Miliša Nikolić.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 21:20
Nek to bude sada vucicev hrast i nek mu se osveti , cuj budale , oce autopt i unistava ovako nesto tja
Utorak 10.02.2015. 21:26
Srbi su zaboravili šta je Hrast i zašto je on Sveto drvo.... i zato će nestati.... i treba...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online