Ponedeljak 20.04.2015.
20:47
Tanjug

"Tužićemo Srbiju zbog Miloševićevih zakona"

Reuters
Kosovu sporni "Miloševićevi zakoni": Hašim Tači

Seljimi za televiziju "Kljan Kosova" rekao da, "nažalost Srbija nije spremna da ostavi iza sebe prošlost", pošto odluka o hapšenju Tačija potiče iz 1997. godine.

- Mi već nekoliko dana potvrđujemo da je Tači spreman da ide u Beograd, međutim danas smo dobili negativan odgovor od države Srbije. Ovo je samo potvrda da zvanični Beograd i dalje uvažava odluke Slobodana Miloševića i na žalost te zakone koji su i dalje na snazi - rekao je Seljimi.

On je dodao da će vlasti u Prištini obavestiti međunarodnu zajednicu da Srbija ne želi da se otkači od Miloševićeve prošlosti.

Oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je na zahtev Prištine da Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud.

Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije. Njega je u Beograd pozvala nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje, da učestvuje na skupu Evropske integracije zapadnog Balkana - zajedno možemo bolje" 24. aprila. Ta organizacija je danas opozvala poziv Tačiju.

2024 © - Vesti online