Utorak 21.04.2015.
03:00
B. Božin - Vesti

Uskoro kolaps dolara i Amerike

Reuters
Dolar na klackalici: Svetskoj valuti preti slom

Nju ovaj put neće izazvati špekulacije velikih banaka i propale hipoteke, već kolaps poverenja u dolar kao valutu. Posledica ove krize neće uništiti samo američku valutu, već ceo njen srednji sloj i na kraju i celu državu, predviđa Pol.

Zlato za spas

Ron Pol i sam pokušava da izbegne nadolazeću katastrofu tako što svoju ušteđevinu ulaže pretežno u zlato, akcije srebra i nekretnine. "Svega 20 odsto imovine imam u novcu, ali da li će mi na kraju sve to pomoći - ne znam!" Njegova prognoza je mračna: "Kad uništiš valutu jedne zemlje, uništio si tu zemlju".

On očekuje nerede, pre svega u velikim gradovima, a predznaci za ovaj scenario već su viđeni za vreme nereda u Fergusonu, Njujorku i Detroitu.

Nadolazeća kriza biće žešća od velike depresije i finansijske propasti tržišta iz 2008. godine, jer je na kocki sada kompletna ušteđevina 315 miliona Amerikanaca, kao i čitav američki "način života", smatra bivši kongresmen.

I pored sve jasnijih signala, najveći broj ljudi ne sluti šta ih čeka, a politička kasta živi "u jednom svetu čiste fantazije", prenosi portal Infokop reči ovog političara. On optužuje vladu u Vašingtonu da uopšte ne haje za ekonomske zakone.

Statistički podaci se falsifikuju, a prave reforme mogu da se očekuju tek nakon što izbije kriza, jer "postojeći sistem jednostavno nije sposoban za efikasna rešenja" iako je, da bi se sprečilo da dolar padne u provaliju na čijoj se ivici sada nalazi, neophodno odmah preduzeti odgovarajuće mere.

Naznake za dolazeću katastrofu se po njemu ne mogu prevideti: "Broj Amerikanaca koji se hrane u narodnim kuhinjama se od 2008. godine udvostručio, tri četvrtine stanovništva jedva izdržava od plate do plate. Polovina dece koja se ovih dana rađaju, moraće u toku svog života da se hrane u narodnim kuhinjama, a 52 odsto zaposlenih zarađuje godišnje manje od 30.000 dolara".

O razmerama problema svedoče i podaci da Amerika "svakog sata troši 200 miliona dolara koje nema". Samo u proteklih šest godina potrošeno je nepostojećih 4.000 milijardi dolara - više nego što iznosi godišnji bruto proizvod Nemačke.

Javni dug se u ovom periodu udvostručio. Za 216 godina postojanja Amerike kao države, napravljen je dug od 8,5 biliona dolara. Ovaj dug je za samo osam poslednjih godina udvostručen - po mišljenju dr Rona Pola - radi se o nekontrolisanom i divljem eksperimentu.

Katastrofalan kraj može da se predvidi, kaže on: "Uništavanje građanskih sloboda, rušenje socijalnih mreža, obustavljanje svih kredita, zatvorene radnje, prazni automati za novac i trgovci koji odbijaju da uzmu dolar kao sredstvo plaćanja biće krajnji rezultat".

Ceo penzioni sistem je egzistencijalno ugrožen, a po jednom scenariju moglo bi da se desi da vlada zapleni sve ušteđevine i postavi limite na podizanje gotovine.

- Ovakva lančana reakcija bi mogla da se desi mnogo brže nego što uopšte možemo da pretpostavimo - kaže bivši kongresmen.

2024 © - Vesti online