Ponedeljak 20.04.2015.
07:45
J. L. Petković - Vesti

U Prištini zastave "Velike Albanije"

Vesti
Evropa ne reaguje na provokacije Albanaca

Dok su pred oko 2.000 ljudi, predstavnici tri partije, na čelu sa Ramušom Haradinajem tražili da se, između ostalog, ne dozvoli formiranje Zajednice srpskih opština, nedaleko od bine vijorila se zastava koja predstavlja direktni napad na srpske teritorije, Crne Gore, Makedonije i Grčke, sa likovima albanskih nacionalnih heroja i natpisom "autohtonus".

Ovo zapravo i nije iznenađenje, jer je nedavno ista takva zastava bila istaknuta na Domu kulture u Dečanima, gde je na vlasti stranka Ramuša Haradinaja.

Zastave na protestu su se pojavile nakon što je Edi Rama po drugi put za 15 dana govorio o ujedinjenju Kosova i Albanije. Prilično mlaka reakcija Evropske unije na Raminu prvu izjavu, je očigledno u nekim krugovima shvaćena kao ohrabrenje.

Vlast u Prištini i pojedini strani ambasadori pozdravili su mirne proteste kosovske opozicije, ali se niko nije osvrnuo na ovaj "detalj".

Nije bilo reakcija ni kada je pod vrlo sugestivnim geslom "Jedna zemlja, jedan narod, jedan san" nedavno održana zajednička sednica vlada Kosova i Albanije.

Takođe se niko od evropskih zvaničnika nije ni osvrnuo na to da su nedavno u Prištini registrovane Balistička stranka i Građanski pokret Ognjište sa izrazito nacionalističkom platformom.

2024 © - Vesti online