Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.10.2012.
09:54 >> 21:00h
Beta, Smedia, B92 A

Sukob na protestu u Prištini zbog sastanka Dačić - Tači

Kosovski Pokret Samoopredeljenje završio je večeras u Prištini protest u kome je bilo povređenih, a koji je organizovan zbog razgovora premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u petak u Briselu.

Aktivisti Pokreta Samoopredelenje demonstrirali zbog susreta Dačić-Tači: Policajce gađali trulim paradajzom i kamenicama, a policija odgovorila suzavcem
 

Kako je u sedištu pokreta rekao njegov lider Aljbin Kurti, sledeći protest će se održati za dva dana. Kurti je današnji protest, koji je počeo u osam ujutru, ocenio kao veliku pobedu Samoopredeljenja.

Protest je započeo nasilno, kada su demonstranti pokušali da uđu u zgradu Skupštine Kosova, u čemu su ih sprečile jake policijske snage. Okupljeni su policiju gađali trulim paradajzom i kamenicama, a policija je uzvratila suzavcem.

U urgentni centar KBC Priština dovezeno je deset osoba, četiri demonstranta i šest pripadnika policije.

"Zdrastveno stanje povređenih je stabilno i oni su van životne opasnosti", izjavio je za prištinske medije Basri Ljenjani, direktor urgentnog centra KBC-a, dodajući da će povređeni biti otpušteni kući.

Prethodno su policija i Samoopredeljenje objavili različite podatke o broju povređenih. Navodno je povređeno 18 pripadnika policije i desetine aktivista Samoopredeljenja.

Lider pokreta Samoopredeljenje je tokom protesta optužio premijera Kosova Hašima Tačija da prašta zločine koje je država Srbija izvršila na Kosovu.

"Okupljanje građana nije bilo prijavljeno. Demonstranti su na nasilan način pokušali da uđu u zgradu, tokom čega su napali i gađali policajce bojom, raznim predmetima i kamenicama. Uprkos upozorenjima nisu prekinuli napade na službenike policije, zbog čega su oni bili prinuđeni da primene silu i iskoriste suzavac", navela je KPS.

Jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija i dalje obezbeđuju zgrade Vlade i Skupštine Kosova, a više stotina demonstranata sedi na Trgu Majke Tereze ispred policijskih kordona. Okupljeni su poručili "da neće prepustiti trg vlastima". Policija je raspoređena i po širem centru Prištine, a građanima su deljeni leci kojima se pozivaju da se pridruže protestima.

Protest zbog susreta premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića u Briselu predvode lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti i poslanici tog pokreta u Skupštini Kosova. Prištinski mediji su javili da je policija jutros privela, pa oslobodila Kurtija i poslanike Ljiburna Aliu i Dželalja Svećla. 

Okupljeni od jutros uzvikuju parole protiv Srbije i nose transparente na kojima piše "Nema pregovora sa Srbijom" i "Ujedinjenje sa Albanijom, a ne dogovor sa Srbijom". 

Sastanak Tači-Dačić: "Kosovo je moje koliko i Tačijevo"

Dačić i Tači su se u petak sastali u Briselu na zajedničkom sastanku kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Oni su tokom jednosatnog sastanka dogovorili nastavak dijaloga i, kako je rekla Eštonova, obavezali se da rade zajedno."Demonstracije se neće proširiti na ostatak Kosova jer pokret Samoopredeljenje nema podršku građana", izjavio je za S media zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.10.2012. 11:05
Апсолутно не битно за нас што шиптари "тврде пазар" и што медијска пропаганда жели да нас обмане како смо ми то нешто "постигли" јер се јел те шиптари буне?! Заправо овиме се вешто спинује корак даље власти у прихватању и прзнавању независности шиптарских терориста.
Ponedeljak 22.10.2012. 12:34
A kakva je reakcija bila u Srbiji!? :D) Pa ocekivana naravno.
Ponedeljak 22.10.2012. 15:47
Izgleda da se ovi neceg jako plase.....Mozda da im njihov Brod tone?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online