Nedelja 19.04.2015.
09:47
politika.rs

"Turski tok" i preko Srbije

Reuters/G.G.
Čiji li će gas koristiti Srbija - ruski, azerbejdžanski ili neki treći?

Najnovija u nizu ponuda stigla je ovih dana od Aleksandra Novaka, ruskog ministra energetike, koji je najavio da bi "Turski tok" mogao od grčke granice da nastavi do Austrije, s tim što Srbija ne bi bila zaobiđena.

Ruski ministar je u tu svrhu nacrtao i novu mapu (produžetak "Turskog toka") iz koje se vidi da bi ovaj tok mogao da završi u najvećem evropskom skladištu gasa Baumgarten u Austriji. S tim što bi gasovod išao preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske.

Koliko je ovaj pravac realan zavisiće i od Grčke i Makedonije koje u slučaju "Južnog toka" nisu pod pritiskom Brisela i Vašingtona smele da se uključe u ruski projekat. O mogućnosti produženja "Turskog toka" raspravljaće se u prvom narednom susretu ruskog ministra sa srpskim zvaničnicima.

Alternativa

Aleksandar Antić, ministar energetike, po povratku iz Azerbejdžana, donosi neke druge mogućnosti za diversifikaciju gasovoda, uključujući Južni koridor, ali i interkonekciju s Bugarskom.

- Azerbejdžan je veliki proizvođač gasa. Južni gasni koridor je u fazi realizacije, kako bi taj gas došao do Grčke i ušao u naš region. Razgovarali smo o tome. Postoje volja i spremnost da se dođe do određene količine gasa potrebne za našu diverzifikaciju - rekao je Antić.

- Naše je da napravimo vezu s Bugarskom i završimo pregovore sa Azerbejdžanom. Ozbiljno radimo na tome: Imamo odvojena sredstva za projektnu dokumentaciju. Sa Bugarima usaglašavamo tehničke elemente i očekujem da ćemo do kraja godine sa Evropskom komisijom dogovoriti finansiranje tog projekta. Na nama je da obezbedimo da EU u velikoj meri učestvuje u finansiranju - objasnio je Antić.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, pozdravlja svaku alternativu ukrajinskom gasovodu, pod uslovom da su izvori gasa sigurni.

- Mnogo je veći problem kako i odakle obezbediti novac za gradnju, pogotovo ako se zna da nijedna od zemalja u slučaju produženja "Turskog toka", Makedonija ili Grčka, nemaju novac za ove velike poslove, baš kao ni mi - objašnjava on.

Ovog puta Vuletić je skeptičan da će Rusi biti raspoloženi da obezbede i gas i gasovod Srbiji kako je to bilo u slučaju "Južnog toka".

2024 © - Vesti online