Petak 17.04.2015.
09:14
S. Janković - Vesti

Panika u Vašingtonu

Ima li bomvu: Lovac na eksploziv proverava "uljeza"

Potom je kao pilot tu svoju "pobunu" uspeo da dovede na travnjak Kapitol Hila. Ovim je neometano, potpuno razbio navodno ekstremno zaštićenu zonu odbrane od napada iz vazduha.

Izazvao je bezbednosni skandal širokih razmera o kojem će tek biti reči u obaveštajnim i vojnim krugovima kada se postavi pitanje odgovornosti onih koji su branili Vašington, a promakao im je "leteći poštar".

"Haos u glavnom gradu!", javljao je TV CNN, što i ne čudi obzirom da je malena letelica bezazlenog izgleda - mogla da donese i tovar eksploziva umesto protestnih pisama. Teroristima bi sad lako moglo da padne na pamet da ponove sličan "podvig", ali u svom drugačijem i opasnijem izvođenju.

Nemačka agencija DPA opširno izveštava iz Vašingtona o ovom slučaju, uz napomenu da se američkoj administraciji očito nije dopala ideja jednog poštara da ih na ovaj način opomene.

Kao Crveni trg

Nemačka agencija je ceo slučaj istog časa uporedila sa već legendarnim letom njihovog zemljaka Matijasa Rusta. Taj momak je 1987. godine običnom "Cesnom" uspeo da nadmudri tadašnju sovjetsku protivvazdušnu odbranu i doleti neopažen sve do Moskve, a potom da trijumfalno sleti nasred Crvenog trga.

Zemlja čiji obaveštajci (CIA) i Pentagon (vojska) širom sveta odašilju bespilotne letelice smatrajući ih efikasnim načinom da bez sopstvenih žrtava eliminišu neprijatelja (civili su tu za njih "kolateralna šteta"), sada se prepala od igračke koja se približila centrima moći. Na TV je posle svega prikazan snimak malenog helikoptera na travnjaku, dok je ceo prostor bio hitro zatvoren i obeležen znacima zabrane pristupa.

Valjda neće mene

"Mislio sam da vlasti neće oboriti jednog 60-godišnjeg poštara koji stiže na letećem biciklu", rekao je posle svega čovek koji se ovako pobunio protiv "velikog novca" koji se sakuplja i potom nemilice troši u predizbornim kampanjama u SAD.

2024 © - Vesti online