Četvrtak 16.04.2015.
17:41
Tanjug

Radio Jugoslaviju prodaju tajkunima

Tanjug
Agonija: Protest ispred Vlade Srbije

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da bi Vlada mogla da prihvati Radio Jugoslaviju kao servis prema inostranstvu, poput mnogih razvijenih evropskih zemalja. Tako bi taj radio mogao da bude pripojen i Javnom servisu RTS. UNS dodaje da ukoliko je privatizacija neizbežna, onda ne bi trebalo isključiti ni projektno sufinansiranje uz prilagođavanje tržišnom poslovanju. Pri tom se ukazuje da Radio Jugoslavija ima jak prevodilački servis.

Novinarsko udruženje smatra da bi gašenje jedine kratkotalasne radio-stanice u Srbiji bio gubitak, naročito zbog toga što ona pruža značajne mogućnosti za predstavljanje zemlje u svetu. Naime, talasi Radio Jugoslavije dopiru do svih kontinenata. Ovaj medij postoji već 79 godina i emituje program na 12 jezika.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića da pokrenu inicijativu za izmenu medijskih zakona. Navodi se da je odredba zakona kojom se lokalnoj samoupravi zabranjuje da bude vlasnik medija suprotna članu 50 Ustava Srbije. Sindikat je uveren da će Ustavni sud kad-tad morati da se izjasni o inicijativi SINOS i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) podnetoj Ustavnom sudu septembra prošle godine.

Bez otpremnina

- Navodno Reformski zakon dozvolio je firmama iz of -or zone da budu vlasnici medija. Zakon je omogućio i medijski monopol i obesmislio utvrđivanje prekomerne koncentracije kapitala. Dodatnu konfuziju unele su Vladine uredbe o socijalnom programu i besplatnoj podeli akcija jer je sada jasno da će zaposleni ostati i bez otpremnina i bez akcija - saopštio je SINOS.

SINOS dodaje i da Zakon o javnom informisanju nije u skladu s međunarodnim konvencijama koje insistiraju na transparentnom medijskom vlasništvu i pluralizmu. Taj sindikat navodi da se striktnom primenom Zakona uvodi potpuna tajkunizacija i tabloidizacija medija, a krajnji cilj je urušavanje srpskog žurnalizma i pretvaranje srpskih medija u pi-ar servise političkog i finansijskog lobija.

- Iako regionalni i lokalni mediji postoje u Evropi, vlast gasi državne medije i obmanjuje javnost da to zahteva Brisel. Zašto onda EU ne traži od Nemačke da se odrekne od Dojče velea, Velike Britanija od BBC, a SAD od Glasa Amerike. Srpski medijski zakoni zapravo su usvojeni radi gašenja lokalnih redakcija i apsolutne kontrole medija - navodi SINOS.

Manjine privilegovane

Usvajanjem odredbe kojom se nacionalnim savetima dozvoljava osnivanje medija dovela je, kako se ističe, u diskriminatorski položaj većinsko stanovništvo, budući da će u rubnim opštinama biti emitovan program na albanskom, mađarskom, bugarskom, ali ne i srpskom jeziku.
 

Zbog najave gašenja te medijske kuće zaposleni u Radio Jugoslaviji za najavili su protest ispred zgrade Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online