Četvrtak 16.04.2015.
17:03
Tanjug

Tači potvrdio: Dolazim u Beograd

Tanjug
Tači dolazi, a sada da vidimo šta će naši da urade

Ta nevladina organizacija, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, organizuje konferenciju "Evropske integracije zapadnog Balkana: zajedno možemo bolje", na kojoj će 20 govornika diskutovati o evropskim integracijama zemalja u regionu.

Omladinski odbor za obrazovanje navodi da su poziv da govore na konferenciji dobila četiri ministra spoljnih poslova iz Srbije, Makedonije, BiH i Kosova, predstavnici Delegacija EU, ambasada i stručne javnosti.

Razgovaraće se o regionalnoj saradnji zemalja u regionu u procesu evropskih integracija, o tome da li je odnos Beograda i Prištine izazov ili mogućnost za napredak, o deset godina makedonske kandidature za članstvo u EU, kao i o tome da li je BiH spremna da nastavi put ka Evropi.

Konferencija je, kako se navodi, završetak trogodišnjeg programa Omladinskih ambasadora pomirenja tokom kojeg je šest generacija učesnika i učesnica iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova dobilo priliku da diskutuje o temama suočavanja sa prošlošću i prevazilaženja konflikta, sa posebnim osvrtom na evropske integracije.

"Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz regiona, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti i verujemo da jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog evropskog napretka", navodi ta organizacija.

2024 © - Vesti online