Četvrtak 16.04.2015.
12:28
Tanjug

SAD: Rusija koristi informacije kao oružje

en.wikipedia.org
Zapad gubi propagandni rat koji je pokrenula Rusija, smatraju stručnjaci

Predsedavajući tog komiteta Ed Rojs je zasedanje otvorio tvrdnjom da je "ruska propagandna mašina u punom zamahu i radi na podrivanju demokratske stabilnosti i podsticanju nasilja na istoku Evrope", kao i da američka medijska propaganda "u rasulu", preneo je ruski sajt "Raša tudej".

Rojs je kao svedoke koji će izneti svoje viđenje pred Komitetom izabrao kritičare Rusije Pitera Pomeranceva i Heli Dejl, kao i bivšu novinarku Raša tudej Liz Vol, koja je dala otkaz uživo u programu te ruske televizije.

Ovakav izbor svedoka je kritikovao republikanski kongresmen Dejna Rorabaker, koji je izjavio kako bi više voleo "da imamo bar jednu osobu koja bi donela balans u raspravi, kako bismo možda uporedili naš sistem sa ruskim i utvrdili kakva je zaista situacija na tom polju".

- Rusija vrši veliki napor da, zapravo, podrži svoju politiku i unapredi promene i svoj uticaj na druge narode, u skladu sa svojim interesima. Bio bih iznenađen kad to ne bi bilo tako - rekao je Rorbaker i, podsećajući da je nekad i sam bio novinar, upozorio na mogući povratak mentaliteta Hladnog rata.

- Nije nam potreban još jedan Hladni rat. Ne bi trebalo da zauzimamo takav ratoboran stav - istakao je kongresmen.

Sa druge strane, Piter Pomerancev iz londonskog Instituta Legatum je izjavio: "Rusija je pokrenula informacioni rat protiv Zapada, koji mi sada gubimo."

Medijski rat traje traje odavno

RT podseća da to nije prvi put da se mogu čuti takve izjave, pa je Hilari Klinton, dok je bila američki državni sekretar, izjavila da SAD "gube medijski rat" protiv RT i drugih medija, a njen naslednik Džon Keri je RT nazvao "propagandnim megafonom" i zatražio stotine miliona dolara za "promovisanje demokratije u istočnoj Evropi".

Pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland je, sa druge strane, minimizirala uticaj RT, izjavivši da ta ruska televizija ima "izuzetno mali broj gledalaca" i da ne predstavlja pretnju po američki medijski prostor.

Američki lingvista i filozof Noam Čomski je, objašnjavajući razloge za ove naizgled kontradiktorne stavove, za RT izjavio: "Ideja da postoji mreža koja dopire do ljudi, a koja ne ponavlja američke propagandne stavove, nepodnošnljiva jeameričkom establišmentu".

- Ukoliko Predstavnički dom želi da istraži korišćenje medija kao oružja, mogu da pogledaju na naslovne strane novina koje dobijaju svaki dan - istakao je Čomski.

- Ako pogledamo situaciju u Ukrajini, možemo da vidimo dosta problema sa obe strane. Ali oni to tumače na način da smo mi u pravu u vezi sa svime, a ko se na sa nama ne slaže, nije u pravu u vezi ničega - naveo je američki mislilac.

2024 © - Vesti online