Četvrtak 16.04.2015.
09:51
B. Božin - Vesti

Amerikanci će obučavati Vojsku Ukrajine, ali i neonaciste

Aerodrom u Lavovu: Stigli Amerikanci

Glavnokomandujući američkih vojnih snaga u Evropi, Ben Hodžes, u februaru je najavio da "Ukrajinci treba da nauče da se zaštite od artiljerijskih i raketnih napada".

Međutim, čitava ova misija je krajnje sporna jer se, kako se navodi, među ukrajinskom vojskom nalaze i brojni neonacisti, desničarski ekstremisti koji se bore u dobrovoljačkim odredima. Predviđene su i zajedničke vojne vežbe, u kojima će učestvovati desnoekstremna Azov-milicija. U redovima te neonacističke milicije na istoku Ukrajine bore se i mnogi državljani zemalja-članica EU.

Valja podsetiti da je ukrajinsko Ministarstvo odbrane postavilo vođu desnoekstremne milicije Desnog sektora Dimitrija Jaroša za zvaničnog savetnika vojne komande. Uticaj desnoekstremnih krugova u Ukrajini je sve očigledniji. Tako je šef policije Kijeva, Vadim Trojan, zapravo bivši komandant Azov-milicije.

Štajnmajer o razgovorima

Borbe na istoku Ukrajine se i dalje rasplamsavaju. Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je posle susreta tzv. normandijske grupe govorio o delimično "veoma kontroverznim razgovorima". On je rekao da se u jednoj tački čak izašlo van sporazuma u Minsku, zaključenog u februaru. U zajedničkom saopštenju se zahteva povlačenje svih vrsta oklopne tehnike i vozila i teškog naoružanja, kao i onog kalibra manjeg od 100 milimetara iz dogovorene tampon-zone između ukrajinskih trupa i proruskih snaga. Taj sporazum su podržali i ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine.

Međutim, Amerika i EU odbacuju ove kritike, piše portal Dojče virtšafts nahrihten.

2024 © - Vesti online