Utorak 14.04.2015.
20:35
alo.rs

Albanci nam otimaju silne milijarde evra

Tanjug/AP
Srbija se uopšte ne pita o sudbini svog vlasništva na KiM

- Srpska privreda je u KiM, samo za poslednjih pola veka, uložila oko 17,6 milijardi dolara. U državnom vlasništvu Srbije su brojne nepokretnosti - 24.500 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, više od 1,4 miliona kvadratnih metara službenih zgrada, 145.000 kvadrata poslovnih i 25.000 kvadrata stambenih zgrada, 4.000 kvadrata objekata posebne namene, kao i 750.000 kvadrata građevinskih objekata. Samo taj deo državne imovine procenjen je na oko 220 miliona evra - navodi za Alo! Branislav Gulan, član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Tu je i vojna imovina sa svojim nepokretnostima i zemljištem, računajući i vojni aerodrom kod Prištine, a procenjuje se da samo taj deo imovine vredi oko 95 miliona evra.

- Srpska nepokretna imovina na KiM čini 58 odsto ukupnih nepokretnosti u pokrajini, a samo u četiri opštine - Peć, Istok, Klina i Orahovac, uzurpirano je oko 76.000 parcela čiji su vlasnici Srbi - kaže Gulan.

Inače, osim "Telekoma", "Kosovske elektroenergetske korporacije", železnica Kosova (železnice UNMIK-a) i komunalnih preduzeća, oko 90 odsto nekadašnjih društvenih preduzeća na Kosovu ne radi.

- A samo knjigovodstvena vrednost "Železnica Srbije" na KiM (infrastruktura i vozna sredstva) iznosi preko 206 miliona evra - napominje Gulan.

Imovina Elektroprivrede Srbije procenjuje se na oko tri milijarde evra, a Gulan podseća i da je JP "Srbijašume" upravljalo na KiM sa 335.050 hektara, sa ukupnom drvnom zapreminom od 22.792.012 metara kubnih i ukupnim godišnjim prirastom od 609.802 metra kubnih šuma i 55 objekata.

Gulan podseća i da je Srbija dosad vraćala dugove KiM, iako nije ubirala sredstva od poreza na Kosovu.

Ipak, poslednjih 15 godina Kosovo je pod međunarodnim protektoratom, a pokušaji Beograda da zaštiti svoj ekonomski interes u južnoj pokrajini nisu doneli značajne rezultate. Ekonomista Ljubomir Madžar napominje da pitanje imovine preduzeća ne bi smelo da bude problem ni kada se ona nalazi u drugoj državi, a kamoli u sopstvenoj.

I njihova imovina na udaru

- "Zelengora" ima objekte u Suvoj Reci

- "Koka-kola" ima objekte u Lipljanu
- "Lola korporacija" izgradila kapacitete
- Zubinom Potoku, Lešku, Štrpcu i Vitini
- "Termovent" podigao pogone
u Orahovcu i Lipljanu
- "Minel" ima objekte u Prištini,
Kosovskoj Mitrovici, Klini
- "Goša" ima objekte u Gnjilanu

- Treba insistirati na vlasništvu i ne činiti nikakve ustupke. Postoji dokumentacija koja dokazuje vlasništvo, te treba i pred međunarodnim institucijama podsetiti kosovsku stranu da su vremena hajdučije i pljačke - ističe Madžar.

Samo lignit vredan 400 milijardi

Gulan kaže da se na KiM nalazi oko 15,7 milijardi tona uglja - u kosovskom basenu ima 13,2 milijarde tona lignita, a u metohijskom 2,5 milijardi tona, što se može eksploatisati naredna dva veka.

- Ugalj je relativno slabog kvaliteta, radi se o lignitu i njegova vrednost se procenjuje na oko 400 milijardi evra. Na KiM se nalazi i osam miliona tona rude magnezita i 1,6 miliona tona boksita - navodi Gulan.

2024 © - Vesti online