Utorak 14.04.2015.
15:41 >> 21:31h
Tanjug

Državni vrh Hrvatske zaratio zbog Oluje

wikimedia.org/Suradnik13
Hrvatska Vlada odlučila: U Knin po barjak, pa uveče vojna parada u Zagrebu

Vlada je, kako je neslužbeno potvrđeno zagrebačkom dnevniku, u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti 5. avgusta obeležiti tradicionalno u Kninu, ali potom u večernim satima u Zagrebu i to velikom vojnom paradom.

- Takav je predlog u proceduri i očekujemo da bude donet u četvrtak na sednici vlade - potvrđeno je iz Banskih dvora listu koji dodaje da će ova vladina odluka, nesumnjivo, rasplamsati tinjajući sukob na relaciji Banski dvori-Pantovčak, koji oko tog pitanja traje već više od nedelju dana.

Zaobišli Kolindu

Naime, u Kancelariji hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović juče nisu skrivali nezadovoljstvo zbog takve vladine odluke.

- Predsednica se ne slaže s odlukom da se proslava Oluje održi isti dan, niti je ta odluka doneta u dogovoru s njom... niko se s predsednicom kao vrhovnom zapovednicom, niti s Glavnim štabom nije ni konsultovao oko toga. Ovo je dokaz kako vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije - poručili su s Pantovčaka.

Ističu da im je žao što nije osnovan državni odbor u koji bi bila uključena i Kancelarija predsednice, koji bi, potom, odlučivao o proslavi Oluje.

- Niko nije konsultovao ni struku da se uopšte vidi da li je izvodljivo takvu proslavu održati u jednom danu - komentar je sa Pantovčaka.

Inače, ova odluka vlade na tragu je ranijih najava premijera Milanovića koji se zalagao za to da se 20. godišnjica Oluje proslavi u Kninu, a nakon toga istoga dana, ali puno grandioznije, u Zagrebu.

Nakon prošlonedeljnje sednice Saveta za odbranu Milanović je, podseća "Jutarnji", novinarimai izjavio da je s Grabar Kitarović dogovoreno da će proslava akcije Oluja imati dve manifestacije - u Kninu i Zagrebu.

- Tu se slažemo. U Knin treba otići, tamo prepodne barjak, a nakon toga u Zagrebu treba biti vojna parada. Učestvovaću na oba događaja - rekao je tada  Milanović, ali su iz Kancelarije predsednice ubrzo demantovali  dogovor oko proslave Oluje i naveli da na sednici Saveta nije bilo reči o toj temi, te stoga ništa nije ni dogovoreno.

Grabar Kitarović predlaže osnivanje odbora za Oluju

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da još ništa nije dogovoreno u vezi sa 20-godišnjicom "Oluje", kao i da je premijeru Zoranu Milanoviću predložila osnivanje državnog odbora kako bi se na najbolji način obeležila ta hrvatska vojno-policijska akcija, preneli su zagrebački mediji.

- Upravo sam potpisala dopis predsedniku Vlade Milanoviću kojem predlažem da se osnuje državni odbor u kojem bi bili predstavnici mojeg i njegovog ureda, predstavnici Hrvatskog sabora, parlamentarnih stranaka, ali i komandujući iz Oluje, predstavnici vojske, policije... Smatram da je to pitanje u kojem se apsolutno ne smemo razdvajati i deliti - izjavila je Grabar Kitarović, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica kazala je da želi da se "Oluja", kao jedan od, kako je rekla, najslavnijih datuma u novijoj hrvatskoj istoriji, obeleži na najdostojanstveniji način i da se o tome treba dogovoriti.   

Hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", izvedena početkom avgusta 1995. godine, okončana je padom Republike Srpske Krajine, čijih preko 200.000 stanovnika je završilo u izbeglištvu.   

Haški tribunal je u prvostepenoj presudi generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao "Oluju" kao udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem proterivanja najvećeg dela krajiških Srba. U drugostepenoj presudi, takve tvrdnje su, međutim, odbačene i generali oslobođeni. To je najveća operacija vojske Hrvatske i simbol njenog Domovinskog rata, a 5. avgust, dan kada su hrvatske snage ušle u Knin, u toj zemlji se proslavlja kao državni praznik pod nazivom Dan pobede i domnovinske zahvalnosti.

2024 © - Vesti online